Праисторията на града ни влиза в интернет

Мисия Пловдив

19-03-2013, 14:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Виртуална карта разкрива къде са живели първите пловдивчани

Историята на Пловдив и намерените останки от първите поселения в града до V век преди новата ера, вече ще са достъпни за всички в интернет. Това показа археологът Божидар Чапъров. С помощта на фондация "Пловдив 2019" той е създал виртуална карта и база данни за праисторията на града.

Идеята била стара. Чапъров сподели, че преди години си представял карта с отделни листове от оризова хартия за обектите от дадена епоха. Модерните технологии обаче вдъхнали нов живот на неговата идея. Освен това сега лесно могат да се добавят и обектите от по-късните епохи.

Повечето праисторически обекти са непознати за пловдивчани. Дори екскурзоводите не ги знаят и затова не водят гостите на града там. Един такъв обект се намира на Брезовски шосе 145. Подобно място е и т.нар. Прославска могила, която е била обитавана чак до средните векове. В Парк Лаута - между стадион Локомотив и Аграрния университет, също има ценен праисторически обект, посочи Чапъров.

Той изтъкна, че много от местата са занемарени и имат нужда от ограждане, обозначаване с табели, а защо не и от допълнителни проучвания. Някои от тях вече са изгубени, тъй като върху тях са построени сгради или са направени паркинги. Това обаче не означава, че там не може да се сложи една паметна плоча, за да се знае, че мястото е важно, изтъкна археологът.  

Повечето пловдивчани, ако ги попитаме къде е започнал града, сочат Небет тепе. Явно е необходимо популяризиране на предишните находки и прочувания. В сайта ще бъде отдадено дължимото и на всички изследователи, посветили живота си на разкриването на дрвените пластове от историята на града като Борис Дякович, братя Шкорпил и така нататък, изтъкна още експертът.

Сайтът все още се разработва и допълва. Предварителната му версия може да се разгледа ТУК. Авторите му се надяват до края на следващия месец той вече да е напълно функциониращ. Проектът е важен както за града, така и за каузата „Пловдив 2019”, изтъкнаха създателите на портала.