Джипита карат фелдшери да се правят на доктори

Най-доброто от печата

20-03-2013, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Настояват да са лекарски асистенти, както е в Европейския съюз

Джипита масово наемат  фелдшери за кабинетите им в отдалечените села и ги принуждават да вършат работата на общопрактикуващи лекари, без да имат това право. На тях им се налага да изписват рецепти и да издават направления вместо докторите, включително и за приемане в болница. Това съобщиха от Сдружението на медицинските фелдшери вчера. Общопрактикуващите лекари разкривали по няколко кабинета в малките села, но рядко стъпвали там.

 

По тяхно нареждане те подписват документите с печатите им и имитират подписи  

 

разкри фелдшерът Марин Вълков, който е член на Управителния съвет на сдружението и работи в Благоевград. Заради дефицита на лекари в спешните центрове в тях повече от  половината  са фелдшери. В спешния център в Търговищка област например има само трима доктори, от които единият е на 66 години, а другият се води супервайзър. Същевременно там цялата работа поемат 15 фелдшери.

 

В селата те лекували и деца под една годинка, което е забранено от Закона за здравето. 

Хотелите в планинските ни курорти, особено в Банско също ги наемат за медицинските си кабинети, като здравноосигурителните фондове на чуждестранните туристи дори не знаели, че техните клиенти не са обезпечени с лекар, разкриха още от сдружението.

 

Оттам настояват в медицинските факултети да се възстанови обучението по тази специалност, но тя да се нарича лекарски асистент, както е в останалите страни от Евросъюза,  продължителността на обучението да е четири години, а завършилите да се дипломират със степен бакалавър.

 

По думите на председателя на сдружението Александър Александров от всички страни в ЕС само у нас тези специалисти се наричат фелдшери, а не лекарски асистенти, което ги правело неравнопоставени спрямо колегите им на континента.  

 

Към момента в страната има 4000 фелдшери, като 1500 от тях работят в центровете за спешна помощ, уточни Александър Александров - председател на сдружението.

 

Той уточни, че работата на лекарския асистент ще се различава от тази на парамедиците и на медицинските сестри, и обясни, че лекарските асистенти ще могат да работят в отдалечените населени места, в центровете за спешна медицинска помощ, в затворите, в домовете за социални грижи и в старческите домове. Последният випуск от тази специалност се е дипломирал през 2000 година.