Пролетна диета "да се хванем за зелено"

Животът

20-03-2013, 10:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Зелената салата е много полезна и се слабее

Зададе ли се пролетта и в главата на много жени светва червената лампичка „дебела съм“ и веднага след нея зелената лампичка – „трябва да ям по-малко“. И тази зелена лампичка е обикновено в цвета и формата на зелена салата.

И наистина това е добра идея – да влезем в пролетна форма с повече движение и по-малко калории.

Зелената салата отговаря на тези изисквания и определено включвайки я в менюто си ще намалим драстично приема на калории.

Марулята съдържа достатъчно полезни съставки като фибри, минерали, витамини A, C, K, E, B. Очевидно и за третокласник е, че съдържа много хлорофил, но не всеки си дава сметка, че подобрява притока на кислород към клетките.

Още един полезен факт за марулята е, че е антиоксидант и прочиства като с четка храносмилателния тракт. От друга страна е и естествен диуретик и премахва излишните течности, въпреки че самата тя съдържа 90 % вода. Е, как да не хапнеш салатка на обяд?

Когато издирваме положителни факти за един или друг продукт все едно трябва да напишем качествено CV за пред много взискателни работодатели.

Надявам се да сте убедени, че зелената салата е идеална за диети и разтоварващи дни.

Какво да правим – този път премълчахме – възможността за нитрати, но е ясно, че както всеки кандидат за работи си има своите недостатъци, така и всяка храна си има своите малки кусури. Просто трябва да изберем най-подходящия работник и най-подходящата храна – това е всичко.

И да видим как ще ги комбинираме. Марулята е добре да се комбинира с домати и краставици, но ако желаем да отслабнем, не бива да добавяме много калорични дресинги, сирена, месца и прочие вкусови подобрители.

Дори да хапнете зелена салата преди основното ястие, то тя ще ви засити достатъчно, за да не може да изядете всичко предвидено за обяда или вечерята. Така респективно ще поемете по-малко калории и ще имате шанс да свалите някой друг килограм.

Не ви пречи да разнообразявате храненето си поне няколко дни в седмицата, като помните, че едва ли ще намерите много други храни с по-малко калории от зелената салата.

А и в днешно време винаги имаме избор, дори при зелената салата, като започнем от обикновената маруля, айсберга, къдравата маруля, руколата може да ги редуваме и все да имаме зелена салата на трапезата. А ако си отгледаме марулките сами ще се радваме още повече и ще ни е още по-вкусно.

За да предпазите обаче организма си от нежелания прием на нитрати, с които, за съжаление, се обработват повечето зеленчуци днес, задължително накисвайте марулите поне час-два преди консумация. Водата разгражда до 70% от нитратите.

Не ни пречи да разнообразим и с други зелени зеленчуци като рукола, спанак, киселец, коприва... Все пак идва пролет – да заложим на зеленото.

Източник: az-jenata.bg