65 души без работа след затварянето на Белодробна

Мисия Пловдив

20-03-2013, 13:38

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

НИЕ срещу ликвидацията на лечебното заведение

Няма да подкрепим предложението за ликвидацията на Белодробна болница на утрешната сесия на общинския съвет. Това заявиха старейшините от партия НИЕ – Слави Георгиев и Борислав Инчев. Те посочиха, че след закриването на клиниката от едни прекрасни условия за лечение болните ще бъдат вкарани в отделение с 30 легла в Университетска болница. Това е крайно недостатъчно, за да се компенсира дейността на заведение, което обслужва няколко области в Южна България.

Освен това от общо 90 души персонал едва 25 ще бъдат наети на работа в УМБАЛ "Св. Георги". Така, насред кризата, 65 човека от този специализиран и подготвен медицински екип ще остане без работа. Подозираме, че има меркантилни интереси към терена на болницата и затова се прибягва до такова решение, каза Слави Георгиев.

Мотивът, че болницата трупала финансови загуби не е сериозен. Защо досега г-н Тотев не потърси контакт със здравното министерство и правителството, което на последните си заседания даде милиони левове за дофинансиране на ВМА и ред други болници в страната, които също имат загуби. Защо той не потърси целеви средства за Белодробна болница, защо не направи нужното да се дофинансират клиничните пътеки. Сегашната мярка означава, че общината абдикира като избира най-лесното решение, каза Борислав Инчев.

Защо е необходимо да се мести? Юридически нещата могат да се оформят и болницата да си остане там, където е в момента, но като филиал или клон на УМБАЛ.