Върнаха у нас 15 българчета, жертви на трафик

Държавната агенция за закрила на детето иска по-строги наказания за извършителите

15 български деца, жертви на трафик, са върнати у нас от Солун, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Осъдени са 270 души за сексуални престъпления срещу деца, стана ясно по време на провеждащата се в София международна конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца - жертви на трафик: Подобряване на политиката и практиката в страните от Европейския съюз".

"Досега много от тези престъпници се отърваваха с пробация или с условни присъди", изтъкна Калин Каменов директорът на Агенцията.

По думите му престъпниците, замесени в трафик, рядко влизат в затвора, защото трудно се стига до качествени свидетелски показания.

Каменов се обяви за промяна на Наказателния кодекс в България и по-строги наказания за извършителите на престъпления спрямо деца.

Миналата година Агенцията за закрила на детето е била сезирана за 66 случая на български деца, въвлечени в трафик. От тях 46 са момичета и 18 - момчета.

Според статистиката 150 млн. момичета и 73 млн. момчета на възраст под 18 г. са преживели насилствен полов контакт и други форми на сексуално насилие по света. Средногодишно около 200 000 деца стават обект на трафик в целия ЕС.