Ловджийски карък! Стреляш по прасе, убиваш другар

Животът

20-03-2013, 15:23

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Авджии умират при нелепи инциденти

Нелепи ситуации довеждат до смъртта на ловците у нас. През последните няколко години нещастните случаи зачестиха.Всички смъртни случаи при ловуване в България в последните 4 години са в резултат на лоша дисциплина, неспазване на безопасността и нарушаване на закона“, каза инж. Иван Петков, председател на Национално ловно-рибарско сдружение.

Преди  организаиран лов всеки участник получава инструкции, направени са и специални брошури за безопасността, която постоянно трябва да е на разположение на ловците, но мерките масово се пренебрегват в гората. Смъртните случаи у нас едни от други са по-абсурдни. Петков разказа, че имало предложение за промяна в закона групово ловуване на дива свиня да се отстрелва само с куршум, а не със сачми. „Въпреки това смъртните случаи станаха, след като ловците си позволиха да стрелят със сачми“, коментира шефът на Съюза на ловците. По думите му е необяснимо как интелигентни хора с над 5 години стаж в ловуването да напускат определените за тях пусии и да влизат в стрелковата позиция на съседни ловци, без да знаят защо го правят. Резултатът – някой е уцелен.

„Излиза, че до всеки един ловец трябва да сложим по един, който да казва това прави, това не прави“, удивява се Петков.

Един от абсурните случаи е с шеф на клиника в Плевен, който отивайки към ловната хижа не

освобождава куршума от ловната си пушка. Лекарят застрелва пред себе си свой близък и роднина. В Перник пък ловците се прибират и случайно виждат излязло от съседна пусия прасе. Втурват се всички да го заградят, за да го отстрелят. В същото време обаче се гърмят един срещу друг. „Просто да се чуди човек как при толкова инструкции, които се правят в началото на всеки лов, се допуска да си отиде човек ей така“, недоумява Петков. Тази година също е имало инциденти.

Друг проблем е и липсата на контрол. Национално ловно-рибарско сдружение няма контролни функции. Те са му отнети през 2009 г. , с промените в закона за лова. „Не е добре, че и младите ловци, които получават право на лов, не са минали казарма, не са борали с оръжие. Възпитанието и равнището се формират единствено в ловната дружина“, обясни Петков.

Ежегодно на лов излизат между 40 и 60 хиляди български граждани, ако един млад ловец отиде на гости, той трябва да бъде добре обгрижван. В програмата за обучение на ловци само лицензирани лица извършват инструктажа, но с безхаберието на авджиите Сдружението не може да се пребори, твърди още той.

Инж. Иван Петков бе сред хората, открили международната изложба „Природа, лов, риболов” в Пловдивския панаир.