Чешки полицаи охраняват Приморско и Китен това лято

Глоби и фишове, както и такси за административни услуги вече ще плащаме на място в съответния участък, а не в банковия клон, както беше по-рано

В момента се уточнява необходимият брой полицаи, които да бъдат командировани от вътрешността на страната за предстоящия летен сезон, обяви шефът на ОД МВР в Бургас комисар Милен Димитров.

Нашето министерството води активен диалог с чешкото, като от българска страна вече има готовност за посрещането на чуждестранните униформени. По думите на Димитров те ще извършват контролно-постова дейност в курортите и ще са от полза на българските си колеги, предвид основния брой чешки туристи в двете населени места.

Друга новост за предстоящия сезон е разкриването на постерминални устройства в самите районни управления, чрез които летовниците ще имат възможността да заплащат всички такси за услуги или глоби.

"Тази административна дейност, при която гражданите бяха препращани към банкови клонове и създаваше неудобство вече ще става в реално време в съответния участък", допълни комисар Димитров. По отношение на наркораспространението и наркотрафика положението е под контрол, обясни шефът на дирекцията в Бургас.

"Новорегистрирани нарко групи няма, тъй като това са негласни формирования, те не се обявяват в обществото. Работата на оперативния състав е да ги прави известни само на определените институции ,които следва да работят с тях. Няма нищо пртеснително по линия на наркотрафика в регион Бургас. От 2010 г. категорично в региона няма монопол в наркоразпределението. Да, има преминаващи транзитни трасета, както от Латинска Америка, така и от страните  от Близкия Изток за Западна Европа. Има бази на наша територия , в които се осъществява логистика на такива канали, но знаете, в престъпността вакум няма", обяви още бургаският шеф на полицията.

Според изнесените данни за втора поредна година се отчита 5% намаляване на общата регистрирана престъпност. Сериозен ръст във връзка с финансовата криза се наблюдаваше през 2010 и 2011 г., сега нивата се връщат към поносими такива, припомнят вътрешните служби. Четирикратно пък са намалели престъпленията свързани с кражби от хотелските стаи, но за сметка на джебчийските набези по гари и градинки в курортите.

По отношение на антитерористичните мерки от полицията в Морския град обявиха, че

те първа през април ще бъде извършено комплексно обследване на зоната около летището. "Тогава ще бъдат посочени и необходимия брой полицаи и други охранители, както и управлението на всички останали потоци от хора и автомобили", каза още Димитров.