КЗК не каза кои са монополистите

Животът

20-03-2013, 19:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Не е забранено монополното или господстващо положение на предприятията, отсякоха експерти

Служебният премиер Марин Райков отправи словесни призиви към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да каже кои са монополистите.

"Бих желал КЗК да се самосезира и да даде отговори - кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега”, заяви премиерът след първото заседание на служебния кабинет в сряда.

КЗК отмина с мълчание призив, но след като той бе повторен от служебния премиер, реагира със следното съобщение, публикувано на сайта си:

Комисията е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията, пишат експертите на регулатора.

Нито Закона за защита на конкуренцията, нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. Аналогично на Европейската комисия, КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба, смятат от КЗК.

Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява „кои са монополистите" или „кои са господстващите предприятия", извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС, пише още в писмото.

КЗК постановява решения, с които установява извършени нарушения по ЗЗК или ДФЕС и налага предвидените в закона санкции. От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20 745 418 лв.