Лукой би Левски, осигури си 1-то място преди плейофите

Спорт

21-03-2013, 07:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Двата тима изиграха оспорван, нервен и интересен двубой

Лукойл Академик на практика си осигури първото място в редовния сезон на първенството. Шампионите сториха това след домакински успех над основния си конкурент Левски с резултат 98:94, предаде BGbasket.com.

Така реално те имат аванс от три победи пред съперника си заради предимство в преките двубои. Предвид програмата на шампионите до края на редовния сезон те едва ли ще допуснат срив и ще завършат първи преди плеойфите. Двата тима изиграха много интересен и оспорван двубой, но в същото време и изключително нервен. И от двете пейки неведнъж скачаха срещу съдийски отсъждания и неотсъждания, но в крайна сметка всичко приключи спокойно в края. В следващия кръг Лукойл Академик гостува на Черно море Порт Варна, а Левски играе в Плевен с местния Спартак.

Двата тима изиграха равностойна първа четвърт, която и завърши при равен резултат. Втората обаче започна със серия от 7-0 за домакините, с която те се откъснаха, а скоро след това направиха разликата двуцифрена. Тя се поддържаше около тези граници до почивката, която дойде при аванс от 10 точки за Лукойл.

Второто полувреме започна с тройка на Боян Попович на домакините, но Марко Маринович веднага я върна, а след това с добри изяви на Младен Пантич гостите се доближиха само на 2 точки пасив. Попович вкара нова тройка, но "сините" бяха набрали скорост и скоро след това Ники Върбанов изведе тима напред с 1 точка след кош и успешен наказателен удар. Левски бе напред за няколко минути, но Дарил Уоткинс вкара две поредни стрелби и даде аванс от 3 точки на шампионите. След това Павел Маринов отбеляза тройка, а с нови точки серията на шампионите стана 13-0, докато разликата стигна 10 точки. С кош на Неманя Протич в края на частта тя стана 8 и преди последните десет минути Лукойл Академик водеше с 80-72.

С няколко добри изяви на Стефан Георгиев гостите намалиха на 3 точки. След това двата тима продължиха кош за кош, но Левски така и не успяваше да свали под 3. Така шампионите удържаха напора на съперника в края и спечелиха мача.

Най-резултатен за победата на домакините бе Боян Попович с 18 точки, а Брандън Хийт добави 16.

За гостите Марко Маринович бе най-добър с 24 точки, 8 асистенции и 5 борби. Младен Пантич се отчете с 16 точки и 11 борби, а също 16 точки имаше Павел Иванов.