Жив си, но те няма! Без коментар!

Общество

21-03-2013, 09:00

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отказват да издадат акт за раждане, семейството дължало данъци

Мирослава Петрова - майка на едногодишно дете, разказа пред БНТ, че от Община Хасково са й отказвали в продължение на близо година да издадат акт за раждане на детето й, защото семейството не е платило местните си данъци.

Тя сподели, че е по майчинство, докато бащата на детето, с когото нямат брак, е в неплатен отпуск, поради което не могат и да си платят данъците.

Така напрактика майката не може да получи еднократната си помощ за раждане от 600 лева от социалната дирекция, не може да взима детски надбавки, да ползва детска кухня, а ако случайно детето й се разболее, няма право на безплатна лекарска помощ.

Кметът на Хасково - Георги Иванов, обясни, че е издал акт, но не за раждане, а такъв, с който гражданите трябва да си платят задълженията към общината, за да получават административни услуги.

"Бащата има три коли, за които не е платил данъци, иначе се пишат социално слаби. Те се оплакват, че не може да ползват социалната кухня, но тя също се финансира от данъците.

Дадохме им и възможност за разсрочено плащане, но нямаше никакъв отговор. Не може да се иска общината да изпълнява задълженията си, а гражданите да не ги изпълняват", настоя Иванов.

От юридическа гледна точка обаче отказът на общината е незаконен.

Едва след жалба до омбудсмана Константин Пенчев нещата се раздвижили.

Така от седмица роденият на 12 март 2012 година Станимир Станимиров вече официално съществува и е гражданин на България.