Европа дава по 1500 евро на малките фермери

Мисия Пловдив

21-03-2013, 10:57

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

По-близо сме до средните евросубсидии с 30%. Идеята на реформата в Общата селскостопанска политика — важен е и малкият земеделец

По-справедливо разпределение на директните плащания вещае реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за периода 2014—2020 година. Тя беше приета от Европейския парламент на пленарната сесия в Страсбург през март. По време на гласуването евродепутатите одобриха таванът върху плащанията за най-големите производители да бъде в размер на 300 хиляди евро. Предложението е на ЕК, а целта е да се преодолее слабата страна на програмата – 80% от плащанията да отиват единствено при най-големите земеделци, които вече са конкурентноспособни. В програмния период до 2013 г. у нас споменатият процент субсидии се разпределя между едва 7% от зърнопроизводителите.  На практика те нямат нужда от средствата, защото вече са конкурентоспособни.

 Европейските депутати гласуваха и за запазването на възможността страните членки да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори, които са с икономическа, социална и екологична насоченост. В България вече ще могат да се дават субсидии за тютюнопроизводителите, овощарите, животновъдите и зеленчукопроизводителите. Малките фермери ще бъдат подпомогнати единично с 1500 евро, а условията, на които трябва да отговорят, тепърва ще се изясняват.

В промените в ОСП е записано още, че 30% от преките плащания ще бъдат за агроекологични мерки. Те целят да направят селското стопанство в ЕС „по-зелено“ и чисто. Първоначално българското земеделско министерство направи опит да ограничи този процент с мотива, че и сега България трудно усвоява тези средства.

В тази връзка, депутатите гласуваха прехвърлянето на средства между двата стълба —

10% от 2-ри (политика на развитие на селските райони) да отидат в 1-ви стълб (подкрепа на земеделските производители) и 15% от 2-ри — в 1-ви. Благодарение на промяната, средства за селските райони, които не усвояваме сега, вече ще пренасочваме към земеделските производители. Няма да е нужно да ги връщаме на Комисията, както бе преди.

През следващите 6 години ще има по-справедливо разпределение на субсидиите между стари и нови страни членки. Не може да очакваме стопроцентово изравняване на субсидиите, но крачката в това отношение на страната ни не е малка, убедени са евродепутатите Мария Габриел и Ивайло Калфин. България ще получава между 25 и 30% повече в сравнение с предишния програмен период. До 2013 г. страната ни получава едва 40% от средното за Европа. За държави членки с равнище на директни плащания между 70 и 80% от средната стойност увеличаването ще бъде с 25%, а в тези държави членки, които получават повече от 80% от средното — с 10%.

По време на гласуването в Страсбург ЕП прие и предложената поправка на българския евродепутат Мария Габриел, засягаща пчеларския сектор. Субсидиите вече ще се плащат не за кошер, а за всяко едно отделно пчелно семейство. Тази промяна е значителна помощ за пчеларите в България.

От новия програмен период средства по ОСП ще получават само активни фермери, одобриха още европейските депутати. Така ще бъде преодоляна друга слабост на програмата, посочена в доклад от Европейската сметна палата преди месеци.

Според документа средства за развитие са получавали голф клубове или летища, които са се възползвали от мерките за поддържане на терени в добро земеделско състояние.

Макар промените в ОСП да бяха гласувани от Европарламента  на сесията през март, това съвсем не значи, че по-трудното е свършено. Тепърва предстои прецизирането на текстовете от европейските институции. Преговорите между тях и страните членки  за окончателното споразумение относно ОСП трябва да започнат в края на март.