Общината дава работа на над 300

Мисия Бургас

21-03-2013, 12:24

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млад и дипломиран, но без опит? Това вече не е проблем!

Хора с увреждания и млади специалисти са наети по различни програми за заетост

Работни места на над 300 души от Бургаско осигури местната администрация по национални и регонални програми и проекти. Към момента чрез различни програми по заетост е осигурено препитание на трима бургазлии с трайни увреждания, коiто са назначени като организатори към Морското Казино.

Още едно работно място, но на 4 часа, е разкрито по "Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания" в Културния център. В кметството на село Рудник също е осигурено едно работно място по програмата. 

"Съществува необходимост и готовност за осигуряване на още 5 работни места по Програмата. В тази връзка са извършени консултации с дирекция "Бюро по труда" - Бургас, но в момента няма допълнително финансиране", обясниха от местната администрация. 

Около 97 души намират препитание като полагат общественополезен труд по 14 дни в месеца, а други 111 души отговарят за озеленяването или поддръжката на пътищата. Последните са преминали и курс за професионална квалификация, за да могат да отговарят на изискванията. 

"Назначените извършват дейности по поддръжка, озеленяване и смяна на пътна и тротоарна настилка на обществени терени, дворове на обществени сгради, паркови площи и междублокови пространства в 10 съставни селища на община Бургас, 8 териториални дирекции и квартали, както и в 9 детски градини", допълниха от общината.

65 лични асистенти са отговарят за същия брой потребители, които не могат да се обслужват сами. Местата са разкрити по проект "Подкрепа за достоен живот". Общината е партньор на Агенцията за социално подпомагане по този проект.

"Съгласно подписаното партньорско споразумение, тя извърши прием на документи, събеседване, подбор на кандидатите за лични асистенти и класиране на кандидат-потребителите", поясниха от пресцентъра на общината. 

Млади образовани специалисти, които обаче нямат стаж, имат шанса да придобият специализация в местната администрация. Проектът "Ново начало - от образование към заетост" дава възможност за професионален опит на младежи до 29-годишна възраст, със средно или висше образование, които до момента нямат стаж по специалността си.

От 28 януари тази година в специализираната общинска администрация работят 11 души на различни длъжности. За назначените стажанти отговарят 11 наставници  -  служители с доказан опит, които имат за задача да въведат младежите в съответната работа, като ги обучават през целият период на стажуване – 6 месеца.