Пенсионерите преместиха протеста си на "Дондуков" №1

Искат служебния кабинет да се погрижи за хилядите българи, които живеят под прага на бедност

Пенсионерите, които традиционно излизат на улицата всеки четвъртък днес преместиха протеста си под прозорците на "Дондуков" №1, за да поискат от служебния кабинет да се погрижи за хилядите българи, които живеят под прага на бедността.

Те настояват за последователна политика на управляващите за повишаване на заетостта, както и за повишаване на доходите, както на работещите, така и на българските пенсионери.

Чуха се идеи дори да се осигури представителност на пенсионерите в Народното събрание, като се приеме квота за тях. Някои поискаха и отсрочка за плащането на сметките за ток от два месеца.

Цветан Минков, председателят на Съюза на пенсионерите-2004 напомни, че само в София живеят над 340 000 пенсионери и призова повече от тях да излязат от домовете си и да заявят публично исканията си към управляващите.

Макар и пенсионерите да искат скок на пенсиите си, сутринта социалната министърка Деяна Костадинова попари надеждите им, като обяви, че еднократни помощи за пенсионерите не се предвиждат.

Тя обаче не потвърди, но и не отхвърли възможността за великденски надбавки за възрастните.

По думите й приоритет на министерството й, а и на служебния кабинет, са в безработните, лишените от енергийни помощи и децата с увреждания.