Колко струва един човешки живот? Колкото реши МЗ!

Общество

21-03-2013, 15:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малката Габи, починала от левкемия след отказана помощ от Фонда за лечение на деца, е била дискриминирана

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) реши, че починалата от левкемия Габриела Йорданова е била дискриминирана от Фонда за лечение на деца.

Дискриминацията е пряка, по признак лично положение, обясни за Дарик адвокат Андрей Желязков, който заведе делото срещу фонда.

5-членен състав на КЗД е установил също, че Габи е била третирана неравностойно в сравнение с други две деца със същата диагноза. За тях фондът е отпуснал пари за лечение в чужбина, а на Габи са били отказани пари.

Според медицинските вещи лица е било необходимо да се направят допълнителни изследвания със специална техника, която да установи дали има подходящ донор за децата в България.

И на трите деца обаче не са направени такива изследвания, като лечение в чужбина е отказано само на Габриела Йорданова.

Решението се основава на становището на националния консултант по Детска онкохематология проф. Драган Бобев. Той се произнесъл, че трансплантацията на костен мозък на Габи може да стане и в България.

Настоящото осъдително решение на Комисията дава възможност на родителите й да заведат граждански иск срещу Център "Фонд за лечение на деца" и здравното министерство, за неимуществени вреди.

Петгодишната Габриела Йорданова издъхна през октомври миналата година. Детето почина в Италия, където му беше направена операция по присаждане на костен мозък.

Парите за операцията на момиченцето, над 200 хиляди лева, бяха набрани чрез дарители, защото държавата си затвори очите.

На 19 септември 2008 година на Габи е поставена зловещата диагноза - остра лимфобластна левкемия -B клетъчна. От този момент за нея и родителите й започва дълга, трудна и изтощителна борба с коварното заболяване.

Габи беше подложена на едногодишна активна химиотерапия, последвана от едногодишна поддържаща химиотерапия. За съжаление непосредствено след спирането на поддържащата химиотерапия болестта на детето се възобнови, а в края на 2012 г. момиченцето издъхна.