Пожар, пожар... крещят от наблюдателни кули край София

Мисия София

21-03-2013, 16:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Общината гради три в Бистрица, Плана и Бухово, финансирането – европейско

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали, че е одобрен проекта на общината за наблюдателни кули, които да оповестават за възникнал пожар в околностите на София.

Кулите ще са три и ще се строят в Бистрица, Плана и Бухово, на тях ще има съоръжения за постоянно наблюдение при възникване на пожари на територия от 5 км.

Те ще са оборудвани с интегрирани системи за видеонаблюдение за ранно откриване на горски пожари. Тези системи включват център за мониторинг и контрол, видеокамери с висока разделителна способност и база данни за съхранение на видеозаписи.

В наблюдателните пунктове ще дежурят пожарникари, като техните задължения ще включват освен наблюдение от кулите и постоянна обиколка на пожароопасните места.

"Това е първият проект, който ще реализираме сериозно, за да можем да предотвратим възникването на пожари", посочи кметицата.

Йорданка Фандъкова обясни, че вчера е имала среща с представител на Световната банка за региона, който отговаря освен за инфраструктурата и за реакцията при кризи.

От Световната банка са поели ангажимент да помогнат с техническа помощ да се прави мониторинг и анализ на мерките, които Столична община взима при реакции и кризи.

До момента в страната има изградени общо 12 кули.

Девет от тях са разположени на територията на община Смолян, като в местността Селище са пет, а в Чепино - четири. Останалите три противопожарни кули са в района на община Сливен.