На Мъри не му трябват юноши, с тях само лъже баламите

Спорт

21-03-2013, 15:44

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Sportline.bg

Всичко от Автора

Целта на хасковския спец е Лига Европа, и то на всяка цена

Преди няколко седмици собственикът на Ботев Цветан Василев разкри в обширно интервю защо е уволнил Ферарио Спасов след края на есенния полусезон.

“Феро беше далеч от политиката да налага юноши. Искам до 3 години отборът да е съставен на 50-60% от юноши. При него това го нямаше. Не поглеждаше към школата, а нали това е нейната роля – да захранва първия отбор”, бяха думите на банкера пред един спортен сайт.

Със сигурност по-голяма лъжа от неговата уста на тема Ботев досега не е изричана в медийното пространство. Да не говорим, че два месеца по-рано спортният директор на жълто-черните Сашо Александров – Кривия изстреля нещо коренно различно за изгонването на Ферарио.

„При него отборът беше в регрес след първите 4-5 кръга. Ако трябва, ще сменим и 20 треньори, докато намерим този, който е най-подходящ за Ботев”, изхвърли се Кривия при представянето на Мъри.

А, иди ги разбери какво искат от треньора – да налага юноши ли, отборът да върви нагоре ли, да преследва участие в Европа ли или просто да радва феновете с играта си? Може би от всичко по малко?!

У нас заигравката с юношите е стар трик на почти всички треньори, които държат да се подмажат на съответните привърженици на клуба. Мъри също не е изключение, колкото и да се прави, че този въпрос много го вълнува. Говори наляво и надясно, че ще дава шанс на младоците, а в същото време ги шитна в сателитния тим Раковски, за да се обиграват в „Б” група. И от време на време ги вика да потренират с представителния тим на канарите. Но не да им даде шанс, а просто да запълнят бройката по време на двустранната игра, тъй като част от титулярите са ангажирани с различни национални гарнитури.

Ето сега малко факти и суха статистика:

Знаете ли колко юноши останаха да тренират с Ботев на Мъри за пролетния полусезон? Само двама – резервните вратари Росен Андонов и Филип Димитров и то защото Стоилов изгони Христо Иванов и Ернестас Шеткус. Изрично уточнявам, че под юноши имам предвид футболисти в тийнейджърска възраст.

Знаете ли колко юноши ще влизат в групата на Мъри за официален мач до края на този сезон? Само един – Росен Андонов.

За сравнение при Феро в мъжкия отбор на Ботев се подготвяха редовно 6 (шестима) младоци – Росен Андонов, Лазар Марин, Владимир Айтов, Лъчезар Ангелов, Радослав Терзиев и Петър Чобанов. Двама от тях (Марин и Айтов) дори попадаха в групата от 18 играчи за официален мач от „А” група.

Още един показателен пример: Феро пусна в официален двубой (двете срещи с Евроколеж за Купата на България) общо 7 (седем) юноши. В първия мач Владо Айтов и Венцислав Гюзелев играха през цялото време, Петър Караджов - 60 минути, а Лъчезар Ангелов - 30 минути.

За реванша Спасов заложи като титуляри на Радослав Терзиев, Лазар Марин и Петър Караджов. Петър Чобанов пък записа 45 минути през второто полувреме.

В същото време Станимир Стоилов не стига, че прати всички тях в трета глуха, ами и най-нагло се оправда с „младите и неопитни” футболисти за срамния и изключително съмнителен приятелски мач със Слован Либерец. И като му слушахме разбора, останахме с впечатлението, че едва ли не е пуснал цяла една юношеска формация на Ботев да играе срещу „страшните” чехи.

А то какво се оказа? При погрома с 1:7 на терена от тийнейджърите бяха само двамата вратари Андонов и Димитров, а Владимир Айтов изкара 45 минути през второто полувреме.

Сега стигаме до един друг цитат на Станимир Стоилов: „В който и клубен отбор да съм работил, винаги съм печелил трофей или медал”.

Ето това е разковничето. Това е истинската цел на Мъри в Ботев, и то на всяка цена. Ако може, още този сезон да се гони трето или четвърто място, което дава право на участие в Лига Европа. Защото от лятото няма кой да те чака, ако сега се провалиш.

А когато преследваш такива цели, юноши не ти трябват. Пускай си ги в контролите, викай си ги за някоя друга тренировка и толкоз. А от време на време не забравяй да изтъкнеш на пресконференция, че ще продължиш да следиш изявите им. Така както Мъри следи изявите на Радослав Терзиев – първо го изгони от Ботев и го прати в Раковски. След това го разкарва като панаирджийска мечка по оста Пловдив-Раковски, за да потренира и с жълто-черните. А утре Терзиев ще играе за Ботев в контролата срещу Видима. В сряда канарите излизат срещу сателита си и нищо чудно юношеският национал да направи по едно полувреме и за двата отбора. Това ако е професионално, здраве му кажи...