Откриха конско и в саздърма

Животът

21-03-2013, 17:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сигурно е! И пловдивчани яли конско

Продукцията се изтегля от пазара

Една e положителната проба от 25, изпратени за ДНК анализ за установяване не нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко.

Установено е, че в продукт саздърма е вложено 5 % конско месо, което не е обявено на етикета, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Инспектори към съответната Областна дирекция по безопасност на храните извършват проверка на предприятието. Цялата налична продукция от партидата се изтегля от пазара и при необходимост ще бъде изследвана всяка от съставките, вложени в продукта.

Заради констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в редица продукти на пазара на Европейския съюз като страна членка България трябва да изпрати 100 проби за ДНК анализ до края на март. До момента са изпратени общо 75.

При първата пратка от 25 проби беше установено нерегламентирано наличие на конско месо в 4 продукта. При вторите 25 проби е установено наличие на конско месо в един продукт, като следващата седмица се очакват резултатите и от третите 25 проби.