Верни на Станишев в по две листи

Най-доброто от печата

22-03-2013, 05:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Соцлидерът първи в 25-и МИР и Варна

Лидерът на БСП Сергей Станишев планира да изпрати свои верни социалисти да водят депутатските листи на партията в по два района на страната, научи "Труд". Самият той най-вероятно ще оглави списъците с кандидати за народни представители в столичния 25-и МИР и във Варна.

Окончателният вариант на водачите ще бъде обсъден от Националния съвет на партията с два дни закъснение - най-вероятно в понеделник. Заради това и заради очакваното отстраняване на част от старите лица напрежението на "Позитано" 20 е на път да ескалира.

Иначе острието на левицата Мая Манолова традиционно ще води в Кюстендил, но най-вероятно ще бъде пратена и в Пазарджик.

Името се споменаваше и за челното място във Велико Търново, но там доброволно отказалият се Бойко Великов лансирал председателката за областния съвет на червените Мариана Бояджиева. Вероятно и ексдепутатката Корнелия Нинова също ще води на две места, като едното ще е Враца.

Безпартийният Петър Курумбашев бил харесан от Станишев за водач на листата в Плевен, научи още "Труд". Там той най-вероятно ще кръстоса шпага с шефката на 41-вия парламент Цецка Цачева, която се очаква да бъде издигната от ГЕРБ. Не е изключено обаче на Курумбашев да бъде дадено първото място в списъците с кандидати за депутати и в един от столичните райони. От две места е искан и бившият финансов министър Пламен Орешарски, който също не е член на БСП. Името му се спряга и за проектопремиер, ако левицата вземе властта.

Вчера Станишев се срещна с част от областните ръководства на партията.


Бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев" Михаил Миков ще води листата на БСП във Видин, научи "Труд". Съпартиецът му Петър Мутафчиев пък най-вероятно ще бъде на челно място в Пловдив-област. За града под тепетата се спрягат имената на бившите министри Стефан Данаилов и Пламен Орешарски, но досега нито един от двамата не бил казал финално "да".

Колегите им Румен Петков и Емилия Масларова най-вероятно няма да влязат в следващия парламент. За бившия енергиен министър Румен Овчаров още нищо не се знае. На 12 март пред журналисти в парламента той намекна, че с тях може да се вижда вече извън сградата, но 2 дни по-късно каза, че е номиниран за депутат от БСП-София. Станишев умувал и кой да поведе листата в Сливен. Соцлидерът искал да махне бившия строителен министър Асен Гагаузов. Варианти били секретарят на Изпълнителното бюро Красимир Янков, както и кметът Кольо Милев. Иначе името на Янков се спряга и за водач в Стара Загора.

От предишните депутати в регионите си ще останат Ангел Найденов (Перник), Атанас Мерджанов (Ямбол) и Димитър Дъбов (Шумен). Димитър Горов най-вероятно ще води в Ловеч, а Димчо Михалевски ще бъде пратен в Хасково.

100 кандидати в Бургас

Общо 100 мераклии от всички възрасти са номинирани за депутати в Бургас. Близо 40 от тях са написали мотивационни писма, научи "Труд". В морския град все още не е ясно кой ще е първи в листата. Втори обаче най-вероятно ще е бизнесменът Петър Кънев. 
Междувременно напрежението в БСП в Банско расте, тъй като структурата там се разцепи. В писмо до Сергей Станишев социалисти се оплакват, че местният лидер Костадин Дурчов има бизнес интереси с ГЕРБ.