Отбелязваме Световния ден на водата

Животът

22-03-2013, 08:17

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив чества безценния ресурс от 10, 30 часа на площада пред общината

Настоящата 2013 година е обявена от Общата събрание на ООН за Международна година на сътрудничество в областта на водите, съобщава РИОСВ – Пловдив. На същата тема е подчинен и днешният Световен ден на водата.

Дискусиите тази година са посветени на проблема как да работим всички заедно, за да осигурим питейна вода за всеки. Питейната вода тече свободно и не се спира от политическите граници.

С двучасов празник на центъра Пловдив също ще отвележи Световния ден на водата. Инициативата започва в 10.30 часа на площада пред Общината и в нея ще се включат деца и младежи от различни учебни заведения в града, неправителствени организации, танцови състави и музикални изпълнители. Със своето участие те ще поставят акцент върху нарастващото население на Земята. Тема на тазгодишната Международна кампания е "Водно сътрудничество". Очаква се гост на събитието да бъде зам.-министърът Евдокия Манева.

Учениците от града ще се включат в събитието като изминат разстоянието от своето училище до площада на центъра организирано и пеша. По този начин те ще покажат съпричастност към милионите си връстници от цял свят, които са принудени ежедневно да изминават километри до източници на прясна вода, уточнява Дарик.

В света има 276 речни басейни, за които поне един от притоците им пресича държавна граница. Трансграничните речни басейни покриват 46% от повърхността на земното кълбо и снабдяват с вода около 40% от населението. Общностите, които споделят общи водни ресурси могат да имат конкуриращи се нужди и претенции, което изисква заинтересованите страни – учени, местни и национални власти, вземащите решения да обединят усилията си с гражданите, неправителствените организации, специалистите-социолози, женските съюзи и активисти от местното население.

Годината на водното сътрудничество е най-вече за намиране  на общата цел, касаеща прясната вода в разнообразието на нашите интереси и гледни точки. Като изберем сътрудничеството, а не конкуренцията, можем да превърнем водата в сила за постигане на мир.

Експерти от РИОСВ-Пловдив авансово отбелязаха Световния ден на водата с млади природозащитници от пловдивското СОУ „Св.Софроний Врачански. В открит урок те представиха проблемите, които сътрудничеството в областта на използването на водните ресурси поставя за решаване. Учениците се включиха активно в темата чрез играта „Воден цикъл”.