Шеф на 112: Ставаме за смях в Европа, върнем ли тел.150!

Мисия София

22-03-2013, 09:24

Снимка:

112

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спешна помощ иска връщането на телефон 150

Медик: Вашите оператори ни бавят, а и нямат нужното образование

Възможно е технически да върнем телефон 150, но така ще станем за смях на цяла Европа. Телефон 112 работи от 2008 година и е изпълнил всички изисквания на ЕС. От единични случаи не можа да се прави изводи за работата на цялата система, коментира пред БНТ началникът на Районен център 112 - София инж. Цветомир Цеков.

Той обясни, че за телефон 112 има закон, докато за 150 - няма.

Доктор Десислава Кателиева, председател на работещите в Спешната помощ, заяви, че лекарите настояват за връщането на тел. 150, защото проблемът е много сериозен.

"Обажданията пристигат частично. В ЕС 43 държави са асоциирани към този телефон, но там има запазени и други спешни телефони", каза лекарката.

Тя уточни, че като се обади пострадал на 112 му вдига оператор, който няма медицинско образование и в следствие на това в Спешна помощ се получават непълни данни.

"1/4 от обажданията са ни спешни, иначе изпълняваме услуги като транспорт и профилактични прегледи. Когато попаднем на спешен случай, нямаме възможност да го изпълним, защото сме ограничен брой екипи. Също така координацията между службите като полиция и Гражданска защита е много усложнена. Отнема ни се времето, в което можем да спасим живот", категорична бе тя.