Изгорял ресторант плаши хора

Мисия Пловдив

22-03-2013, 11:21

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кметът на Западен прави среща с местните

Опазването на обществения ред – основен проблем за жителите на „Западен“. Това стана ясно на втората среща с жители от района с кмета на Десислава Желязкова.

Жителите между улиците „Вечерница“, „Явор“, „Солунска“, „Царевец“, Пещерско шосе, „Дрян“, „Хвойна“ и „Ружа“ поставиха като основен проблем пред кмета на район Западен Десислава Желязкова опазването на обществения ред и общинската собственост в междублоковите пространства. Това е втората по рода си среща, която се проведе в присъствието на експерти от всички дирекции в районната администрация и представители на Общинска охрана и Второ РУП на МВР в града.

За пореден път хората повдигнаха въпроса за изгорелия р-т „Кавказ“, който независимо, че е обезопасяван 3 пъти за сметка на района и голяма община, отново е разграден и опасен за децата. Жителите категорично отказват да подават сигнали до полицията, тъй като ги е страх от ответни действия на нарушителите. Те са ясни и категорични – искат засилено полицейско присъствие в района. Служителите на реда, по думите им трябва да пазят и облагородените междублокови пространства, пейките, кошчетата за боклук. Проверка на администрацията сочи, че от последните 40 нови пейки 35 са разбити или изобщо липсват, същото важи и за кошчетата за боклук. Гражданите бяха посъветвани при по-драстичните и повтарящи се вандалски прояви писмено да информират Общинска полиция или служителите на Второ РУП. Присъстващите категорично отказваха и като мотив посочваха евентуално отмъщение на вандалите, независимо, че по техните думи, те се събират всяка вечер. 

Сред другите проблеми са дупките по улиците, като най-драстични са на ул. „Явор“, за което Желязкова пое ангажимента веднага да започна запълването им. Оплакаха се от безразборното паркиране в района на супермаркет „Лекси“, поискаха допълнителен пешеходен светофар на Пещерско шосе между двете светофарни уредби, които се намират на не повече от 200 метра. Желязкова бе категорична, че няма как да се сложи светофар пред всеки вход. Необходима е, по думите й по-висока култура на пресичане. Районният кмет обясни, че няма как да се разшири северният тротоар на Пещерско шосе, тъй като терените са частна собственост. Това ще стане при разширяването на платното като цяло, обясни районният кмет.

Жителите на улиците „Солунска“ и „Ручей“ поискаха да бъдат засадени нови дръвчета на мястото на отсечените тополи. Всички поискаха повече детски площадки, повече антипаркинг колчета, засилен контрол над кабелните оператори, които не възстановяват пътната настилка след полагане на кабели.