Още 1 седмица за фирмите да декларират дейността си

Парите

22-03-2013, 10:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общо 31 200 са данъчните декларации, приети до днес в НАП Пловдив от граждани и дружества

13 300 клиенти на НАП Пловдив имат възможност да намалят дължимите данъци, тъй като са подали декларациите си по електронен път с електронен подпис. 1 700 от тях са еднолични търговци и физически лица, които използвайки интернет, ще спестят 5% от данък върху общия си доход от 2012 година, ако дължат такъв. 11 600 са фирмите, които също са предпочели онлайн декларирането пред НАП и с това ще намалят корпоративни данък, който имат да довнасят с 1%, но не повече от 1 000 лева.

Общо 31 200 са данъчните декларации, приети до днес в НАП Пловдив от граждани и дружества. И ако първите имат на разположение още малко повече от месец, за да подадат формулярите за получени доходи от различни източници през предходната година, то фирмите имат само седмица, за да се отчетат пред данъчните.

1 април, понеделник, е последният ден за подаване на годишните декларации от юридическите лица за облагане с корпоративен данък. Декларация от така наречения образец „нулев“ – 1010а, подават и тези, които през миналата година не са развивали дейност и нямат приходи и разходи за отчитане.

НАП Пловдив напомня, че е осигурила няколко възможности за подаване на данъчни декларации и препоръчва на клиентите си да използват най-удобния за тях. Гражданите и фирмите извън областния град например могат да пуснат формулярите си по пощата, добре опликовани като писмо с обратна разписка до адрес п.к.4004 Пловдив, ул.“Скопие“ 106. Могат също да изберат най-близкия за тях пощенски клон от списъка с 27  станции на „Български пощи“ в област Пловдив, с които НАП си сътрудничи и да подадат декларациите си там на гише. За имащите електронен подпис, най-бързият и лесен начин е чрез интернет, което може да стане по всяко време на денонощието от работното място или от дома.