Духът на Ню Орлиънс гостува в Пловдив

Пловдив Лайф

22-03-2013, 15:11

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще се забавляваме с фамилния брас бенд The Pauling Brothers

Американската брас формация The Paulin Brothers ще посети Пловдив по време на своята обиколка из България. Изпълненията на музикантите ще бъдат съпътствани от изложба и прожекция на документален филм. Така част от духа на известния карнавал "Марди Гра" ще се пренесе под Тепетата.

Турнето ще мине последователно през Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София между 23 и 28 март, съобщиха организаторите от "Без граници". Обиколката  е част от проекта "Истински истории от Марди Гра". Освен концерти, прожекции и изложби турнето ще включва и карнавали с актьори и музиканти, облечени в типичните цветове и костюми, които ще пресъздадат малка част от духа на фестивала в петте български града.

Седемчленният фамилен брас бенд The Pauling Brothers е сформиран от Ърнест "Док" Паулин през 20-те години на XX век в родното място на джаза - Ню Орлиънс. И до днес формацията е синоним на традиционния джаз и продължава да обикаля света като музикантите свирят облечени с характерните за чернокожите изпълнители униформи – бели ризи, черни панталони, обувки, вратовръзки и каскети, допълват организаторите.

Към тях в България ще се присъединят и няколко български джаз музиканти, сред които барабанистът Митко Димитров, саксофонистът Петър Момчев, тромпетистът Михаил Йосифов и Вили Стоянов на тромбон.
Програмата на турнето е следната:
23 март, събота - Велико Търново, изложбени зали "Рафаел Михайлов" от 19:30 ч.
24 март, неделя - Варна, клуб "Цунами" от 19:30 ч.
25 март, понеделни - Бургас, театрална зала на НХК от 19:30 ч.
26 март, вторник - Пловдив, клуб Stage 51 от 19:30 ч.
28 март, четвъртък - София, Централен военен клуб от 20 ч.
Входът за всички прояви от турнето е свободен.

Марди Гра е един от най-големите и най-пищно отбелязваните карнавали в САЩ. В Ню Орлиънс той е величествено празненство, за което жителите на града готвят костюмите си през цялата година. Фестивалът продължава повече от три седмици и завършва на "изобилния вторник" (Mardi Gras oт френски), точно 46 дни преди Великден, когато улиците на столицата на Луизиана се изпълват с маскирани хора с огърлици, а джаз се лее от всеки ъгъл, отбелязва Дневник.