2000 деца умират всеки ден заради липса на вода и хигиена

Свят

22-03-2013, 16:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стряскащата статистика е за деца под 5 години

Около 2000 деца под пет години умират всеки ден в света, като близо 1800 от тези смъртни случаи са свързани с вода, санитарни условия и хигиена. Тази тревожна статистика съобщи УНИЦЕФ в деня, в който се отбелязва Световния ден на водата.

"Понякога ние се фокусираме толкова много върху големите числа, че не можем да видим човешките трагедии, които лежат в основата на всяка статистика", казва Санджай Виесекера, глобален ръководител на програмата на УНИЦЕФ "Вода, санитарни условия и хигиена".

"Ако 90 училищни автобуси, пълни с деца, се разбиват всеки ден и няма оцелели, светът щеше да забележи. Точно това обаче се случва всеки ден заради лоша вода, лоши санитарни условия и липса на хигиена", допълват от УНИЦЕФ.

Почти 90 на сто от детската смъртност от диарийни заболявания е пряко свързана със замърсена вода, липса на санитаризация или неадекватна хигиена. Данните за смъртни случаи значително са намалели през последното десетилетие - от 1,2 милиона годишно през 2000 г. до около 760 000 през 2011. Но проблемът все още е твърде голям.

Според данните на УНИЦЕФ за детската смъртност около половината смъртни случаи на деца под петгодишна възраст са концентрирани основно в пет страни - Индия, Нигерия, Демократична република Конго, Пакистан и Китай.