Чака ни режим на тока, ако не се вземат мерки

Общество

22-03-2013, 18:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нещата в енергетиката са страшни, заяви Константин Тренчев

Нещата в енергетиката са страшни и ако не се вземат мерки до 4 месеца всичко ще се разпадне и ни очаква режим на тока. Това предупреди лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев след първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество след встъпване в длъжност на служебния кабинет.

По негови думи над 3000 миньори са в платен, неплатен или принудителен отпуск, а намаляването на заплатите в сектора няма да се приеме с ръкопляскания.

Тренчев поиска създаване на кризисен щаб с председател на ниво най-малко ресорен вицепремиер.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък заяви, че служебният кабинет би могъл да насочи спешно 100-150 милиона лева към най-уязвимите групи от населението - безработни, хора, които получават енергийни помощи, работещите бедни, както и майките на деца до две години.

Президентът на КНСБ констатира, че на днешното заседание не е обсъден проблемът с ниските пенсии, за които по думите му са необходими по-големи разходи.

Предложенията от днешната дискусия според Димитров ще допълнят пакета от социални мерки на кабинета, които ще бъдат обявени в сряда. Част от тези предложения, обсъдени и на днешното заседание, са отделяне на допълнителни средства за енергийните помощи, увеличение на минималната работна заплата,както и отпускане на целеви средства за майките през втората година от майчинството.