На Острова мислят за граничен депозит на "рисковите" имигранти

Свят

22-03-2013, 20:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Великобритания обмисля затягане на граничния контрол

Британският вицепремиер Ник Клег каза днес, че правителството обмисля да въведе доста по-строг граничен контрол и може да задължи посетителите от "високорискови" страни да внасят определена сума като гаранция, че няма да просрочат визите си, съобщи Ройтерс.

"Имаме нужда от имиграционна система, която не проявява никаква толерантност към злоупотребите", заяви Клег в най-острото си изказване по темата до момента. Според него има "криза на общественото доверие" в имиграционната система.

Той каза, че е поискал вътрешното министерство да проучи въпроса за въвеждане на схема, предвиждаща пристигащите във Великобритания чужденци да внасят депозит, който при тяхното заминаване да им бъде връщан. Подобна система действа в Австралия.

Клег не посочи кои страни смята за "високорискови", нито каква би била внасяната сума, но според правителствен източник размерът на депозита може да варира и да бъде поне 1000 британски лири.

Социологическите проучвания показват, че много британци искат сегашната имиграционна система да бъде затегната. Те се притесняват от евентуалното пристигане на хиляди румънци и българи във Великобритания следващата година, когато отпаднат ограниченията на ЕС върху свободата на движение на гражданите на България и Румъния.