Минисензори по тялото следят здравето от разстояние

Животът

23-03-2013, 08:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Средната цена на устройството, което се монтира на кожата на човека, ще е около 10 долара, пресмятат изследователите.

Следенето на здравословното състояние на хронично болните изисква постоянни прегледи при лекуващия лекар, инвазивни тестове и големи, неудобни уреди, които понякога се прикрепят за цяло денонощие към тялото ви. Какво ще кажете обаче, ако рутинният преглед е нещо толкова просто като слагането на електронна гривна на ръката, пише "24 часа".

Това е потенциалът на биоелектрониката, развиващ се в момента отрасъл в научната изследователска дейност, при който се търси обединяване на възможноситте на електрониката и биологията. Учените в тази област работят върху връзката между биологичните материали и микро- и наноелектрониката. Сред поставените цели са и създаването на биологични енергийни клетки, както и биоматериали за събиране и обработка на информация за органите и системите на организма.

Лидерите в областта на биоелектрониката разработват малки, преносими и безжични сензори, които могат да отчитат всякакъв вид важна за здравето на човека информация - сърдечен ритъм, телесна температура, хидратация. След като съберат данните, те ги прехвърлят към лекуващия лекар или на вашия смартфон в реално време. Средната цена на сензор, който се монтира на кожата на човека, ще е около 10 долара, пресмятат изследователите.

"Искаме да променим света", обяснява пред сп. "Тайм" Дейвид Ик, шеф на фирмата за биоелектроника MC10, която се е специализирала в производството на такива сензори. Все още обаче повечето от устройствата не са стигнали до пазара. Такъв е например сензорът, който анализира рисковете от мозъчно сътресение и оценява състоянието на кожата. Някои обаче вече са в употреба.

Измерете пулса и дишането си

Сензорът "Боди гардиън" събира основни данни за здравословното ви състояние. Представлява малък монитор, зареждан от батерия, който е поставен върху нещо като превръзка. Веднага след като го закрепите на определено място на гърдите си, дискретното устройство започва да отчита пулса, ритмичността и вдишванията.

Системата е разработена да следи от разстояние сърдечната дейност на пациенти, които не са със застрашаващи живота показатели и са на амбулаторно лечение. Тя дава възможност на личния или лекуващия ви лекар да следи постоянно състоянието ви, докато вършите ежедневните си задължения.

Устройството постоянно записва и складира физиологичните данни, като периодично ги изпраща на компютърен сървър, с когото е свързан от разстояние. Възможно е това да става веднъж в месеца, а може и по-често.

Лекарят след това разглежда в интернет защитените данни чрез айпад или просто като влезе в мрежата. Специалистът може периодично да изисква данните за пациента от системата по интернет или пък, ако реши, може да я програмира да му праща сигнал при промяна на избрани биометрични данни на пациента.

Контролира ви, докато спортувате

Компанията "Рийбок" е разработила сензори под формата на каска в сътрудничество с MC10. Тя анализира силата на ударите, които получавате при спортуване, обикновено от хвърлена топка. Когато тя удари играча в главата твърде силно, светва червена лампичка, което означава, че той трябва да си вземе почивка.

Следете как ви действа хапчето

Компанията "Протеус диджитал хелт" разработва сензор, който е с големината на едра песъчинка. Той може да бъде глътнат заедно с друго хапче. Захранван от стомашните сокове, сензорът подава информация към смартфон за ефекта от това конкретно хапче върху организма.

Подобрете тренировките си по атлетика

Друг сензор, разработван от МC10, се слага на ръката като гривна. Той праща в реално време данни за нивата на хидратация на организма през цялото денонощие до смартфона на атлета. Така той е наясно кога и колко течности трябва да пие, за да е в перфектна спортна форма.

Превържете раните си

Изследователят от Университета на Илинойс Джон Роджърс разработва миниатюрни разтворими сензори. Те могат да генерират топлина близо до хирургически шевове под превръзката и така предотвратяват инфекциите на кожата.

Скрийте се от слънцето

Вече е разработен прозрачен сензор, който може да се залепи за кожата и да проверява нивата на насищане с UV лъчи, докато спите през нощта. След това тази джаджа дава съвети и как е най-добре да хидратирате кожата си.

Джаджа показва опасност от припадък

Микрочип, който се прикрепя към долната част на ръката и се разтяга като истинска кожа, на практика "живее" с тялото ви. Той анализира комплексни фактори от състоянието на организма и може да предскаже опасността от припадък. Джаджата, разработена от Университета на Илинойс - Урбана кампейн, подава сигнал към компютър и така може да предотврати кризата.

Бактерии предават електричество по кожата

Изследователите се опитват от известно време да адаптират различни видове бактерии към целите на биоелектрониката. Но обикновено мембраната им регулира баланса на заряда и предпазва от контакт с електрониката. 

Правят се различни опити, за да се заобиколи мембраната и изследователите от Университета на Бъркли вече са постигнали значителен успех в това. Предишни изследвания показаха, че присъствието на специфичен протеин може да накара бактерията да е по-проводима за електричество, но често това е за сметка на здравината на клетките. Учените установили, че намалявайки количеството протеин до известно ниво, клетките могат да се свързват директно с електрониката, без това да им вреди.

В бъдеще електронните бактерии могат да се използват за производството на горива, да действат като биологични репортери и да командват други биоелектронни системи. Само бъдещето ще покаже на какво са способни тези "живи жици".

Подкожен чип прави анализ на кръвта

Швейцарски учени разработиха миниатюрен чип, който се поставя под кожата и анализира моментално показателите на кръвта ви, предаде Би Би Си.

Прототипът, който е с дължина едва 14 милиметра, може едновременно да отчита 5 различни съставки в кръвта, като праща резултатите по безжична връзка с Bluetooth до мобилен телефон

Миничипът се поставя с помощта на игла точно под кожата в областта на корема, краката или ръцете. Може да остане там месеци наред, преди да се наложи да бъде сменен или изваден изцяло.

Изследователският екип смята, че устройството им е уникално, защото за разлика от други подобни уреди отчита различни кръвни маркери по едно и също време. То ще бъде особено полезно за следене на хронични заболявания като диабет или висок холестерол, както и какви са ефектите от курс по химиотерапия.

Учените се надяват, че устройството ще бъде на разположение на пазара до 4 години.