Трима шахматисти на Локо станаха европейски шампиони (СНИМКИ)

Спорт

23-03-2013, 15:40

Снимка:

escc2013.eu

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Маргарита Войска спечели титлата в класическия шах, а Ружка Генова и Иван Радулов – в ускорения

Трима шахматисти на Локомотив (Пд) станаха европейски шампиони от завършилото в Пловдив първенство на Стария континент за сеньори. Иван Радулов и Ружка Генова спечелиха титлите за мъже и жени по ускорен шахмат, а Маргарита Войска триумфира при жените в класическия шах.

Иван Радулов имаше „шахматно вдъхновение” и се „разправи” с противниците си в стил, характерен за най-добрите му шахматни години. Той завърши със 7 точки, като постигна 6 победи и 2 ремита.

Генова спечели шампионската титла в ускорения шахмат със 7 точки. Тя започна участието си в шампионата успешно, а след ремито в третия кръг срещу женската шахматна легенда грузинката Нона Гаприндашвили и „бързата” победа в четвъртия кръг срещу настоящата световна шампионка за сеньори /жени/ ГМ /жени/ Галина Струтинская застана начело на турнирната таблица и не изпусна водачеството до края на турнира.

Награждаването на победителите се извърши в зала „Москва” на Новотел Пловдив, където се провеждаха 11 дни турнирните битки. Освен купите, медалите и паричните награди бяха връчени и специални награди. Плакети на „Район Централен” на Община Пловдив бяха връчени на победителите в рапида – ГМ Иван Радулов и ММ Ружка Генова.

За специални заслуги в световната шахматна история плакет беше даден на ГМ Нона Гаприндашвили.