Най-неблагоприятните храни за зъбите

Животът

24-03-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да заздравим зъбите си с натурални средства

Виж кои са те

Трите основни принципа за здрави бели зъби са редовно миене, чистене с конец и диета, включваща полезни храни, които да ги подхранват. От друга страна има храни, които не влияят толкова добре на зъбите. Американският зъболекар Мат Месина обяснява, че в устата живеят бактерии, които горят захар, за да живеят. Страничният продукт на това горене е киселина, която разгражда зъбния емайл и причинява кариеси, пише tialoto.bg.

Най-общо казано сладките и лепкави храни не са приятели на зъбите. Често те остават по-дълго върху зъбите, подхранвайки бактериите в устата. Киселите храни също могат да бъдат вредни за зъбите, тъй като могат да повредят зъбния емайл. Това означава, че тези храни и напитки (кисели и сладки) увеличават до два пъти риска от развитие на здравни проблеми, свързани със зъбите. Слюнката подпомага по естествен начин изчистването на зъбите, така че се старайте да не изпитвате сухота в устата.

Ето и кои са храните-врагове на вашите зъби. Важно е да се отбележи, че някои от тях не са непременно лоши за здравето. Все пак след консумацията им експертите препоръчват измиване на зъбите:

1. Сушени плодове. Безспорно сушените плодове са много полезни за здравето с изключение на зъбите. Те съчетават два лоши елемента – високо съдържание на захар и лепкавост. Това означава, че не само стоят дълго време върху зъбите, но и „хранят“ бактериите в устата. В никакъв случай не се отказвайте от консумацията на сушени плодове, просто не забравяйте да миете зъбите си след това.

2. Сладки напитки. Подсладените напитки като содата и спортните напитки са особено лоши за зъбите, особено, когато ги пиете дълъг период от време. Ако отпивате на всеки пет минути от безалкохолна напитка например, това означава, че зъбите ви се обливат с постоянен слой от киселина. Така че, когато ви се налага да пиете напитки от този род, най-добре го направете за по-кратко време и след това измийте зъбите си.

3. Бонбони. По същата причина както газираните напитки, бонбоните също не са добри за вашето орално здраве. Те се задържат дълго време върху зъбите и са с високо съдържание на захар.

4. Алкохол. Може би не го осъзнавате, но алкохолът може да причини проблеми на вашите зъби. Неговата употреба води до намаляване на слюноотделянето. Както казахме вече, слюнката помага за естественото отмиване на хранителните остатъци и играе ролята на буфер между зъбите и киселината. Алкохолиците могат да имат заболяване на венците, тъй като алкохолът дразни меките тъкани в устата и намалява количеството на слюнка.

5. Цитрусови/кисели храни. В тях се съдържа високо количество киселина, която може да насърчи разрушаването на зъбите, особено ако храните се ядат самостоятелно. Въпреки това тези храни са много полезни за здравето, така че не трябва да ограничавате тяхната консумация. Достатъчно е да предпазите зъбите си, като след консумация на кисели/цитрусови храни изплакнете устата си с вода.

6. Храни, богати на нишесте. Храни като белия хляб и чипса лесно засядат между зъбите, като по този начин бактериите образуват плака.

7. Кафе. Напитките като кафе и чай не само оцветяват зъбите, но и създават по-лепкава среда в устата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен