Нова акция: Висящ хляб

Купуваш един самун и даряваш втори

Купи хляб и подари един на ближния си. Това е новата акция, която набира сила в цялата страна. Кампанията беше лансирана в България от варненско кафене чрез социалните мрежи. За броени часове тя набра над 30 последователи сред собствениците на бакалии и ресторанти. Идеята е проста - когато пазаруваш в магазин, обозначен със стикер "Висящ хляб" или "Висящо кафе", можеш да платиш още един самун или салам например.

Ако след това в магазина влезе безработен или друг беден човек, той може да поиска от "висящата" стока. Получава я напълно безплатно, без да се иска документ, който да удостоверява, че е социално слаб.

Акцията стартира съвсем скоро след призива на премиера Марин Райков бизнесът да подаде ръка на бедните.  Барове и ресторанти във Варна, София, Златица, Бургас, Пазарджик, Банско, Добринище, Русе, село Просеник и Чирпан вече се включиха в инициативата.

Първата касова бележка с подарена ароматна чаша кафе бе пусната от Етно бар "Red house" във Варна в петък вечер в 18,41 часа. Именно оттам тръгна и инициативата за "висящите" стоки. Светкавично 12 заведения от София също отговориха на благородната кампания, стартирала в морската столица.

Страницата на общността във Facebook събра над 7000 последователи за ден. "Собственици на дюнери и хлебопекарни също декларираха участие в кампанията", сподели пред "Стандарт" инициаторът й Марин Сотиров.

В събота сутринта в бара вече имаше платени 4 кафета. Стъклени купи ще държат празни капачки или топчета с точната бройка на "висящите" стоки.

Всички заведения от инициативата ще са с еднакви стикери със съответните надписи "Подари кафе на непознат" или "Подари хляб на непознат".