За старите сгради или ремонт, или край

Мисия София

24-03-2013, 08:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

760 сгради в София пред срутване

760 са опасните сгради в София, преброени в 22 от общо 24 столични района.

Най-много потенциални сгради убийци има в район "Възраждане" ­ 183. На второ място е "Оборище” с 91, а на трето ­ "Сердика" със 75.

В "Сердика" има и най-много опасни сгради, заключени на най-малка площ – между булевардите "Тодор Александров", "Сливница", "Мария Луиза" и "Константин Величков". Те са строени в началото на миналия век, към 20-те и 30­те години. Там има лошо планиране, недобра строителна конструкция и не са поддържани.

Според шефът на "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов най-големият проблем в София са неподдържаните фасади на сградите. Издадени са предписания на собствениците на 469 сгради, които трябва да бъдат укрепени или премахнати. 128 от тях вече са бутнати от багерите.

201 сгради са ремонтирани от собствениците им, показва справка на строителния контрол.

Една сграда може да влезе в листата на опасните, ако има сигнал от граждани или по искане на районната администрация. За целта обаче се прави проверка на място на състоянието й. Ако се установи, че е опасна, се прави предписание на всички собственици на сградата със срок за изпълнение. Времето за ремонт е различно в зависимост от вида на обекта.

Още при съставянето на предписанието за ремонт общината глобява собствениците със 100 до 500 лева. Ако собствениците не ремонтират сградата, се издава заповед, с която общинският строителен контрол ги задължава да го направят. Ако и този път не укрепят или съборят сградата, в зависимост от това какво е разпоредила общината, то глобата вече е от 1000 до 100 000 лв. Най-високата сума е за неподдържане на паметници на културата.    

19 глоби е наложил общинският строителен контрол в София през миналата година. 7 от тях са на собственици на сгради в "Оборище". "В момента, в който стигнем до глобата, нещата почват да се случват", отчете арх. Влади Калинов.

Ако от строителния контрол са издали заповед за събаряне, а собствениците не бутнат опасната сграда, то общината ги събаря за своя сметка. После си търси парите от притежателите. Бюджетът за премахване на опасни сгради и незаконни постройки за т. г. е близо 300 000 лв.