Верният отговор е..."не"

Пловдив Лайф

24-03-2013, 14:43

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Не може да отказвате? Научете се още днес!

Приятелка ви моли да разхождате и храните кучето й за 2 седмици и вие казвате "да", въпреки че цялото тичане е непосилно за вас. Шефът ви възлага задача, която не влиза в задълженията ви и не ви харесва да вършите, но вие казвате "да". Тази история няма край, докато не осъзнаете, че хората ви молят непрекъснато за услуги, защото знаят, че вие винаги казвате "да". Така се откъсвате от вашата автентичност, отдалечавате се от това, което сте и което искате и дори в момент, когато твърдо сте решила, че този път няма да мине, се чувате, че отново давате положителен отговор. Защото вече не знаете как да кажете "не".

Ето някои от възможните причини и последствията, до които водят.

1. Страхувате се, че другите няма да ви харесват, ако понякога казвате "не"

Ако причината за вашето съгласие е одобрението на другите, то вие пропускате нещо много важно – вашите собствени желания. Когато казвате не на това, което не съвпада с вашите желания и намерения, вие всъщност казвате да на себе си, на това, което наистина искате и така правите стъпка към постигането му. Ценните хора ще ви уважават повече заради това, че можете да казвате и не. Ако пък някой ви критикува за това или се обиди, се запитайте искате ли всъщност да имате нещо общо с такъв човек? Това ви дава възможност да проверите кои са истинските ви приятели – те няма да се обидят, ако откажете и ще ви ценят заради това, което сте. По-добре малко истински приятели, отколкото много, които са край вас, само защото правите онова, което се очаква от вас. Разбира се, да удовлетворите нечия молба е хубаво – стига наистина да съвпада с вашите желания.

2. Опитвате се да предпазите другите да не бъдат наранени

Много от нас не казват "не", защото се притесняват да не обидят или да не наранят чувствата на близък човек Така, обаче, нараняваме и тях, и себе си, като се преструваме, че това е ок за нас, когато всъщност не е. В действителност, когато действате с мотива да предпазите някого, всъщност предпазвате себе си. Освен това, опитвайки се да предпазите друг човек, като му казвате да, вие всъщност го подценявате, като допускате, че той няма да се справи с вашия отказ. Това е и своеобразна лоша услуга, особено ако възпитавате дете – как ще го научите да се справя, да бъде гъвкаво и да търси алтернативи и начини, ако винаги го "предпазвате", давайки му каквото поиска?

Какво да направите?

На първо място, установете ясни и здравословни за вас граници. Покажете себе си и това, което сте и отстоявайте собствените си правила, желания и автентичност. Има хора, които са енергийни вампири – те ще се опитат да изцедят цялата ви енергия и сили и да ви "изсмучат" с техните проблеми, желания, изисквания. Просто им кажете "не" – днес. Вие не сте жертва на живота – вие сте смисъл на живота си. Ако сте го забравила, просто защото не сте искала да влизате в конфронтация, е време да осъзнаете, че понякога конфронтацията изкарва наяве истината – колкото за другите, толкова и за вас самата.

Източник tia.bg