Хайде на училище, но ще има ли място за всички?

Мисия София

24-03-2013, 15:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Първолаци на килограм заемат всички места в школата

Два месеца преди края на кампанията за записването на първокласниците, в част от училищата в София вече няма свободни места.

В най-желаните школа тази година молбите са се увеличили 4 пъти.

Най-голям наплив за първи клас отчитат директорите на столичните училища. Тази година първокласниците на територията на София са с 600 повече, затова два месеца преди края на кампанията за прием свободни места няма. Зорница се надява нейната дъщеря да е сред малцината избрани в корейска паралелка на 18-о СОУ.

"Долу-горе 1 към 3 е конкуренцията за влизане на детенцето в първи клас", заяви директорът на 18-о СОУ Величка Стойчева. Директорите признават, че родителите често прибягват до "хитрости", за да изпреварят конкуренцията.

"Бонбони носят, понякога и кафета ни купуват от кварталните магазинчета. Трябва да ви призная, че и кафета сме пили, и бонбони сме яли, но това е в рамките на добрия тон", признава Стойчева.

От столичното 23-о училище няма да връщат деца, вместо това са готови да разкрият допълнителни паралелки за всички желаещи. За целта директорът Нина Чанева още от сега е оптимизирала класните стаи в училището.

Заради наплива на първокласници и липса на свободни места в елитните училища, от Столичния инспекторат съветват директорите да отсяват кандидатите като завишат изискванията.