Новият Велик майстор на българските масони e проф. Валери Митков

Общество

24-03-2013, 20:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За зам.-Велики майстори на масоните бяха посочени маркетинговият бос д-р Красен Кралев и варненският бизнесмен Вахан Ангътян

Професорът от Минно-геоложкият институт д-р Валери Митков е новият Велик майстор на българските масони.

В събота общото събрание на братята отчете успешните два мандата на досегашния Велик майстор Володя Лозанов и избра новото ръководство на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България.

По традиция върховният орган на масоните заседава в сградата на учредителното Народно събрание във Велико Търново. За зам.-Велики майстори на масоните бяха посочени маркетинговият бос д-р Красен Кралев и варненският бизнесмен Вахан Ангътян.

За първи път в най-новата история на родното масонство нашите зидари постигнаха пълно съгласие кой да ръководи Ордена.

За разлика от политиците, масоните демонстрираха приемственост в ръководството на делата си и потвърдиха силата на принципа за хармония в човешките взаимоотношения между бивши и настоящи ръководители на общността.

Международната масонска общност приветсва решенията на българските масони и подкрепи усилията за сплотяването на българското братство като крачка към утвърждаването на демокрацията в България.  

По време на общото си събрание в историческата сграда в Търново, братята припомниха имената на емблематични за нашата история личности, които в качеството си на посветени масони са положили основите на Третата българска държава в края на миналия век.

От древни времена новоизбраният Велик майстор встъпва в длъжност на Еньовден.

Професор д-р Валери Митков е роден през 1961 година в София. Завършва Московския институт за стомани и сплави през 1986 г. Магистър "Международни икономически отношения" УНСС София от 1991 г. Доктор по "Техника и технология на взривните работи" МГУ София от 2006 г. Председател на Сдружение на Взривните Инженери в България. Има 82 публикации, учебници и учебни пособия. Ръководител на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет "Св.Иван Рилски".

Д-р Красен Кралев е роден през 1967 г. във Варна. Завършва Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет във Варна. Специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ, а и Глобален маркетинг към Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ. Президент на MAG Communications - група от агенции за интегрирани маркетингови комуникации с редица спечелени награди от рекламни фестивали в Ню Йорк, Лондон и България.

Вахан Ангътян е роден през 1959 година във Варна. Завършва ВВМУ "Н.Вапцаров", със специалност корабни двигатели с вътрешно горене. Плавал като офицер от търговския флот на България в продължение на 9 години. От 1992 г. е съсобственик и управител на "Автотрейд" ООД, официален представител на концерна VW AG.