Успех за България. Европа дава пари за тютюнопроизводителите

Мисия Пловдив

25-03-2013, 10:20

Снимка:

Mega Communication

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Земеделието и животновъдството ще се субсидират с близо 240 милиона евро на година

Не трябва да смесваме борбата с тютюнопушенето с тютюнопроизводителите. Докато не намерим алтернатива на това производство, не трябва да лишаваме земеделците от помощ. Това каза в Пловдив евродепутатът Мария Габриел, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Българските зеленчукопроизводители изразиха мнение, че през следващите 6 години ще се толерират тютюнопроизводителите.

„Не казваме те да взимат субсидиите в този сектор, а че не трябва да бъдат пренебрегнати. Новите приоритети на България са зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдството, както и тютюнопроизводството“, посочи Габриел.

Припомняме, че европейските депутати гласуваха миналата седмица на сесията в Страсбург  запазването на възможността страните членки да предоставят до 15% от националния пакет директни плащания на сектори, които са с икономическа, социална и екологична насоченост. Сумата е равна на около 240 милиона евро годишно. В България вече ще могат да се дават субсидии за тютюнопроизводителите, овощарите, животновъдите и зеленчукопроизводителите. Малките фермери ще бъдат подпомогнати единично с 1500 евро, а условията, на които трябва да отговорят, тепърва ще се изясняват. Животновъдите ще могат да получават обвързано с производство субсидиране и дори, когато не са собственици на земята, която ползват. Освен приетия от ЕП таван в размер на 300 хиляди евро, сред новите мерки са премахване на предишни бенефициенти. Въвежда се "черен списък" с летища, голф игрища, които в предишния програмен период са "гълтали" част от субсидиите. Ще се въведат агроекологични мерки -  25 % от програмата за развитие на селските райони. Това са част от поправките в новата Обща селскостопанска политика.

Габриел припомни, че в някои райони у нас тютюнопроизводството не може да намери алтернатива. В следствие на това 80 % от населението ни напуска страната в борбата си за оцеляване. „Мъжете стават слуги на великобританци и испанци. В същото време е факт, че 72 % от ориенталския тютюн с най-високо качество в Европа се произвежда именно в България.

„Това, което аз няма да приема, е да унищожа европейското производство, още повече толкова важно за България, докато ни заливат с отрови от Африка, Китай и Латинска Америка“, заяви евродепутатът.

Габриел отбеляза, че в европейските институции не гледат с добро око на страна, която има разединение между секторите си. „Вземат на сериозно държава, която защитава всички свои сектори“, категорична е тя.

На дискусията стана ясно, че идната сряда тютюнопроизводителите ще получат част от субсидиите си. Вторият транш ще се изплати до края на месец април, съобщи Васил Грудев от държавен фонд „Земеделие“.

Зеленчукопроизводителите настояха да получат същото субсидиране и условия, каквото имат колегите им във Франция. Те твърдят, че торовете и препаратите, които купуват, са или на същите цени, или по-скъпи. „Секторът загива. Настояваме да получаваме техните субсидии, за да сме конкурентноспособни“, каза един от присъстващите производители на сини сливи. Той даде пример, че негов колега, който има овошки близо до Бордо получава по 300 евро на декар годишно и ползва дизел за 1 евро на литър.

По думите на евродепутата зеленчукопроизводителите и овощарите трябва да бъдат по-активни. „Няма да заблуждавам сектора, че България ще достигне нивата на Франция на субсидиите, които те са получавали в продължение на 30 години. Ние няма как да върнем назад времето, за да получим тези пари“, отговори Габриел. Единственият правилен вариант според нея е да не се нападаме един друг, а да обединим исканията си пред европейските институции.

„Нетните ни вноски са по-ниски, стандартът на живот също, но трябва да продължаваме да искаме справедливост в субсидирането между стари и нови страни-членки. Именно така постигнахме увеличението за България с 30 % в сравнение с предишния програмен период“, коментира Габриел. „Преди 2 години, когато поставих въпроса пред Парламента, реакцията беше по-скоро на присмех и подигравка, а днес гласуваното увеличение е факт“, допълни тя.

В Пловдив се проведе дискусия за приоритетите и възможностите на Общата селскостопанска политика 2014 – 2020.