Заравняват ивицата на Северния плаж

Мисия Бургас

25-03-2013, 12:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 тона месо и сирене раздава бургаска фирма на бедни

Работата стартира на 8 април

Пясъчните диги, които бяха издигнати през зимните месеци на Северния плаж в Бургас ще бъдат заравнени, информира концесионера.

Разстилането започва в началото на месец април.

Дигите бяха издигнати с цел да се предпази ивицата от вълните. Допълнителният положителен ефект е, че разместването на пясъчните пластове има санитарна роля и действа пречистващо на ивицата.

От фирмата стопанисваща северната ивица временната мярка по никакъв начин не носи вреда  на морската флора и фауна. Практиката е често срещана в Европа с цел предпазване от унищожителното действие на вълните. Диги се изграждат и на плажовете в Обзор, Слънчев бряг, Поморие и др.

Избутването на пясъка от брега към сушата е с цел възстановяване на отнетия от морето пясък и подход за хигиенизация и подобряване качеството на пясъчната ивица. Действията от страна на „Бургас бийч” са свързани и с отговорността по запазването на европейската екологична награда „Син флаг” към която бургаския плаж се стреми, допълва още концесионера.

Бурните вълни през зимата постепенно “изяждат” бреговата ивица и отнемат пясъка. Ако не се изградят защитни диги, има реална опасност само след няколко години Бургас да остане без нито една педя плажна ивица, както се случва сега със северния плаж в Приморско.

Дигите на плажа в Бургас бяха издигнати във времето, когато плажът не се използва от туристи и граждани. Със специализирана техника бе избутан пясък от морето към сушата, тъй като нивото на пясъка бе изравнено с нивото на водата.

Принципът на работа е от определено разстояние от брега да се избута пясък, който на по-късен етап ще бъде употребен отново. Целта е долните пясъчни пластове да се качат отгоре, а тези които са били отгоре- да минат на тяхно място. Защо? Вълните, които излизат на сушата, носят в себе си водорасли, органични вещества, черупки на миди и др.

Веднъж излезли на сушата и под влияние на слънчевите лъчи, започва процес на гниенето им. Именно тези процеси влошават качеството на пясъка и това може да доведе до нежелани алергични реакции при малки деца и хора с чувствителна кожа. След новото наслагване изгребаният слой ще бъде разстелен обратно на мястото му, обясняват специалистите.

Действията се явяват като задължителни за добрата хигиена на ивицата.

Всички подобрения, които се правят по ивицата са единствено и само с цел да се създадат възможно най-добри условия за туристите и жителите на Бургас. Разстилането на пясъка ще започне на 8 април и броени дни по-късно ивицата ще стане още по-хубава от тази, която всички помним.