Полицията да осигури прозрачност на вота, настоя Райков

Той поиска директорите на полицията да осигурят възможност за ротация на полицейските сили в различните райони

Да се осигури редът, спокойствието и сигурността на гражданите по време на предстоящите избори е била основната задача, коментирана повече от час и половина на съвещанието на ръководството на МВР в Хисаря с министър-председателя Марин Райков.

По думите на премиера е важно да се отправи послание за прозрачно и безпристрастно провеждане на изборите.

Райков е поискал от директорите на полицията да осигурят възможност за ротация на полицейските сили в различните райони, за да се успокоят подозренията у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес.

"Ротация ще се направи не на шефове на полицията, а на служители от районните дирекции. Директорите на ОДМВР трябва да комуникират активно с РИК-овете, за да се идентифицират лицата, склонни да купят на гласове", аргументира се служебният премиер.

Според Райков трябва от сега да се работи за превенцията, което означава да бъдат идентифицирани тези лица, които и преди са били въвличани в подобни практики на вота.

Той апелира за активна работа и тъй като е ясно, че за тази превенция ще трябват средства – те ще бъдат намерени, обеща им премиерът.

"Важно е да се отправи един ясен сигнал, че МВР ще следи за едно прозрачно и демократично провеждане на изборите", завърши той.