Пловдив възкреси Паисиевата история

Мисия Пловдив

25-03-2013, 14:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Общината дарила 15 хиляди лева за ново луксозно издание на реликвата

Уникално юбилейно издание на "История славянобългарска”, съфинансирано от общината, бе представено от кмета Иван Тотев и бившия градоначалник Спас Гърневски.

Става въпрос за комплект от 2 тома. Първият е фототипно копие на оригиналната книга, а вторият е неин превод на съвременен български език, допълнен с мнения, анализи и разяснения на експерти историци относно пропуските, които има в текста. Луксозното издание е отпечатано по повод 250 г. от написването на "История славянобългарска”. За него община Пловдив е отделила 15 000 лв. Още толкова за каузата е дарила и местната власт в Бургас.

Двутомника ще се разпространява само в Зографския манастир. Община Пловдив ще получи не повече от 100 бройки. Няколко от тях ще бъдат подарени на Народната библиотека "Иван Вазов", на Пловдивския университет, както и на училище "Паисий Хилендарски". Друга част ще бъдат използвани за каузата "Пловдив 2019". С широко сърце приехме инициативата и се радвам, че това издание общината ще популяризира при кандидатстване за Европейска столица на културата, каза кметът Иван Тотев.