Официално: Новият стопанин на пристанището влиза на 20 април

Парите

25-03-2013, 15:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

От фирмата - концесионер обещават увеличение на заплатите и ударни инвестиции

Концесията на Пристанище - Запад официално ще стане факт на 20 април, когато новият стопанин ще влезе във владение на терминала.

По-високи заплати и ударни инвестиции обещава фирмата "БМФ - Порт Бургас" ЕАД. Според клаузите в 35-годишния концесионен договор компанията ще трябва да инвестира в материални активи, технически средства и оборудване 34.8 млн. лв., както и да осигури поток от приходи за държавата от концесионни плащания в размер на 900 хил. лв. годишно без ДДС и да заплаща 8% от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество по споразумението от 1998 г.

За да изпълнят тези условия, от фирмата смятат да увеличат товаропотока към терминала, както и да повишат заплатите на служителите в него, за да бъдат те стимулирани да работят ефективно. Намеренията на концесионера са били посрещнати с разбиране и съдействие от страна на синдикатите.

"Имаме пълно доверие на "БМФ – Порт Бургас”. След среща с ръководството на компанията се уверихме, че те нямат желание за конфронтация, а за диалог и работа, от които работниците не само няма да са ощетени, а и ще работят при по-добри условия и ще получават по-добро заплащане за труда си”, коментира Здравовеста Николова, председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа”.

Както Burgasutre вече писа в последните неделни митинги срещу енергомонопола и цялата политическа система протестиращи се обявиха и против концесията на пристанището и обявиха, че са изпратили писмо до държавния глава.

Синдикалните секции на КНСБ и КТ "Подкрепа” в пристанището се разграничиха от разпратеното до медиите писмо и обясниха, че през изминалата седмица са водили интензивни разговори с фирмата - концесионер, на които е постигнато съгласие по основните приоритети за бъдещото развитие на порта и икономическата концепция на мениджмънта. Основните синдикални организации са заявили своята подкрепа за амбициозната инвестиционна програма, която ще осигури устойчивия статус на заетостта в пристанище Бургас в бъдеще, казват още пристанищните синдикати.