Цветан Василев скочи на Плевнелиев

Общество

25-03-2013, 15:14

Снимка:

"Der Standard"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Банкерът с интересни подробности в интервю за "Der Standard"

Банкерът Цветан Василев, собственик на Корпоративна търговска банка, обвини президента Росен Плевнелиев, че защитава свои икономически интереси, а не интересите на нацията.

В интервю за днешния брой на австрийския вестник "Der Standard" Василев заявява: "Този президент защитава икономически интереси, а не интересите на нацията".

Според него кръговете, които са избрали президента, имат интерес да превземат властта.

"Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на кръга около седмичника "Капитал", с който кръг в миналото са имали общи бизнес интереси, както и една система от неправителствени организации, включително и Институт Отворено общество", допълва Василев.

На репликата на журналиста Маркус Бернат, че все пак българският народ е избрал президента, банкерът отговаря:

"Избраха го заради харизмата на Бойко Борисов", отсича той и допълва, че икономическата част от правителството на бившия премиер е била излъчена от същите кръгове, чиито интереси сега защитавал президентът.

Василев обяснява на австрийския журналист кои министри от подалото оставка правителство са били състуденти и как сега кръгът "Капитал" се опитвал чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от Симеон Дянков, при положение че той бил избор на същия кръг.

"Първото предложение за икономически министър в кабинета Борисов през 2009 г. беше Бившият генерален директор на "Икономедия" Бисер Боев, чиято леля е Кристалина Георгиева, българският еврокомисар в Брюксел. Нейният студент Симеон Дянков стана финансов министър.

Боев не стана министър, защото обществеността реагира. В замяна избраха Трайчо Трайков, приятел на Дянков от студентските години, за министър на икономиката и енергетиката. Иронията е, че сега еврокомисарката и кръгът "Капитал" се дистанцират от политиката на бившия финансов министър.

Тяхната политика се провали, защото те правеха само едно нещо - провеждаха политика на икономии, без да вземат пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", аргументира тезата си Василев.

Бенкерът уверява, че като казва тези думи, това не означава, че би предприел нещо срещу държавата и правителството.

"Не съм го правил и в миналото. Като собственик на една от големите банки в България и като инвеститор в различни важни области, аз се интересувам от стабилността. Не от уличните протести", твърди Василев.

На въпрос вярно ли е, че Корпоративна търговска банка е наричана банка на държавата, собственикът й отговаря, че Еврокомисията е проверила за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство.

"Моите врагове предизвикаха това разследване, а сега тласкат президента да продължи атаката", казва още Цветан Василев.