Корабът на община Бургас - по-скъп или по-малък

И втората обществена поръчка остана без оферта

Корабът, който община Бургас възнамерява да закупи по мащабния проект за изграждането на атрактивна туристическа дестинация до остров Света Анастасия, може и да не бъде открит.

Причината е, че и вторият търг, който администрацията обяви за закупуването на плавателния съд се провали. Въпреки удължаването на срока, в крайна сметка се оказа, че няма нито една оферта. Причината била цената от 800 000 лева, която явно е прекалено ниска за очакваните параметри на катамарана. 

Близо три месеца местните власти чакаха да се появи кандидат, който е готов да им продаде кораб. Евентуалният изпълнител трябваше да достави двукорпусен кораб от клас С, с 18 метра, широчина 7 метра, височина на борда до 2,5 метра и тегло до 30 тона.

Цената на катамарана по дадени задания, можеше да е максимум 800 хил.лв., без ДДС. От фирмата-изпълнител се изискваше да докаже предишен опит в подобни процедури. Експерти коментираха, че подобен тип кораби, какъвто изискват от общината, няма как да се достави за споменатата сума.

След като процедурата претърпя пълен провал, сега се очаква или общината да увеличи цената, или да намали размера на катамарана.

Необходимостта от плавателен съд, с възможности за туристически превоз, е свързана с проекта за превръщането на остров Света Анастасия в първата в страната атракция, наред с ремонта на Моста. Дейностите по него продължават и именно в ниската му част по проект е обособен пристан за корабчето, което трябва да бъде открито до средата на лятото.

Остров Света Анастасия край Бургас става първият обитаем остров по Българското Черноморие. От лятото започва реставрацията на манастирската му част с черквата и всички прилежащи обекти.