"Лъвовете" трябва да продължат проклятието в Копенхаген

Спорт

25-03-2013, 16:10

Автор:

Веселин Коларов

Всичко от Автора

Първа загуба в Дания може да сложи край на мечтите ни за бараж

Предстоящият мач между Дания и България, който е утре от 21,15 часа, ще е един от най-възловите в нашата квалификационна група "В". Двата отбора са с най-големи шансове да се преборят за 2-то място, което дава право на участие на бараж. На книга скандинавците са абсолютни фаворити срещу нас, още повече, че срещата е в Копенхаген. Но домакините трябва да имат едно на ум, защото до сега българите са показвали, че се чувстват много удобно в тяхната крепост.

До този момент шест пъти сме гостували в Дания, като пет от двубоите са завършвали 1:1, а веднъж и 2:2. Домакините вече са заканиха, че ще се опитат да развалят това проклятие. Но "лъвовете" няма от какво да се плашат, тъй като това е и една от най-слабите селекции на скандинавците. Равенствата срещу тях са направени с най-добрите им футболисти с историята - братята Лаудруп, Йон Дал Томасон, Сьорен Лебри, Алас Симонсен, Елкер и т.н. Сега звездите на датчаните са Кристиан Ериксен от Аякс, който е още твърде млад, за да поведе отбора, както и защитникът на Ливърпул Даниел Агер. Това в никакъв случай не са слаби футболисти, но не са и такива, които предизвикват респект у тях.

По-лошото обаче е програмата на двата отбора до края. Ако приемем, че Италия ще е на 1-во място, а Чехия е аут от борбата, тъй като има два двубоя с "адзурите", мачът между Дания и България се явява като ключов. "Лъвовете" имат с четири точки повече, но и мач повече. При загуба на нашите везните ще се наклонят в полза на "червения динамит". До края на квалификациите скандинавците имат два мача с аусатйдера Малта, два с Армения, приемат Италия у дома, както и утрешния мач. Простите сметки показват, че в тези срещи Дания ще събере минимум 10 точки. България имат далеч по-тежки срещи. Гостувания на Италия, Армения и Малта, както и домакинство на Чехия в последните срещи от цикъла.

Иначе казано - традицията да не губим в Копенхаген трябва да бъде спазена, иначе ще трябва да се молим на арменците за помощ да отмъкнат нещо от Дания в Ереван.

Гостуванията на България в Дания:

20.05.1957 г., Контрола
Дания - България 1:1
11.10.1978 г., Ев. кв.
Дания – България 2:2
8.06.1984 г., Контрола
Дания – България 1:1
2.11.1988 г., Св. кв.
Дания – България 1:1
9.04.1991 г., Контрола
Дания – България 1:1
11.10.2000 г., Св. кв.
Дания – България 1:1