Торнадото в Копривщица остави без покрив къщата на Каравелов

Региони

25-03-2013, 17:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Торнадо вилня в Копривщица (СНИМКИ)

Комисия обикаля града, за да опише всички разрушения

Бор е паднал върху къщата на поета Димчо Дебелянов в Копривщица, а част от покрива на къщата на писателя Любен Каравелов също е затрупана от паднало дърво, заради ураганният вятър, връхлетял града в края на миналата седмица.

Пострадали са още беседка на Творческия дом към БАН и редица обществени сгради, съобщи областният управител на Софийска област Красимир Живков.

Той обяви, че кметът на Копривщица е съставил комисия, която обикаля, за да опише всички разрушения и че всички къщи вече имат ток.

Частните стопани, които имат щети в дворовете, също пишат заявления, регистрират се в общината, обясни областният управител.

Дадени са указания как общината и частните собственици могат да търсят финансиране за подпомагане в тази бедствена ситуация.

По негови думи проблемът е в множеството дървета, които са изпопадали заедно с корените.

"Разчистени са пътищата и горските пътища. Мобилизирани са хора с резачки, за да почистват. Надявам се да бъде отменено бедственото положение и нещата да бъдат в норма", каза още той.

Много са падналите дървета най-вече на билото и по пътя. Единственото, което остава, е да бъдат изчислени точните щети и да се кандидатства в междуведомствената комисия към Министерски съвет, поясни Живков.