ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите в Македония

Животът

25-03-2013, 21:11

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

30 общини отиват на балотаж след седмица

Управляващата коалиция в Македония, начело с ВМРО-ДПМНЕ, спечели убедителна победа в първия тур на местните избори. Така коалицията си осигури над 30 кметски места и вече се готви за втория тур след две седмици, където ще се бори за нови, 30 общини, предаде БНТ.
ВМРО-ДПМНЕ, освен традиционните си крепости, си върна емблематичния Охрид още на първия кръг, както и Прилеп, Битоля и още над 20 общини. Борбата за столицата Скопие ще продължи на 7 април в пряк двубой между досегашния кмет Коце Траяноавски срещу своя опонент, социалдемократа Яни Макрадули. Опозицията запазва своя кмет в Струмица и по всяка вероятност ще успее на втори кръг да спечели централната община в Скопие.
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети пък се похвали, че неговата партия и кандидата й Фатмир Дехари печелят изборите на първи кръг в Кичево. Той се наложи с малко над 2% от гласовете, което най-вероятно се дължи на пристигалите специално за вота жители на града, които са гастарбайтери в Европа. Най-важният политически резултат обаче е фактът, че изборният ден премина мирно, без инциденти и близо до европейските стандарти.