Добро утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

26-03-2013, 06:41

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Историческият музей вади уникални експонати от Балканската война

Добро утро, Пловдив! Днес валежите над страната ще продължат. Те ще са предимно от дъжд, като в най-южните райони може да прегърми. Вятърът ще бъде слаб до умерен от североизток. Максималните температури за Южна Българи ще са между 8 и 13 градуса, за Пловдив – около 11.

По повод 100 години от превземането на Одринската крепост – най–голямата военна победа в новата ни история, Регионален исторически музей – Пловдив обявява ден на безплатен достъп в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14. Посетителите ще имат възможност да видят оригинални свидетелства – реликви от Балканската война. За първи път ще бъдат показани военни карти на Одринската позиция, съхранявани във фонда на музея. В 16:00 ч. стартира дискусия на тема: „Превземането на Одринската крепост – 100 години по-късно”. Ще бъдат прожектирани и документални филми.

Днес се навършват и 45 години от основаването на Централния клуб на пенсионера. По този повод от 11.00 часа в Гарнизонния военен клуб (ДНА) ще се проведе тържествен концерт. Театрален спектакъл, песни, музика и танци са само част от подготвената богата и разнообразна програма. Гости на събитието ще бъдат кметът на район „Централен“ г-жа Райна Петрова, представители на местната власт, общественици и много граждани.

Йоханес Вайс - професор по социологическа теория и философия на социалните науки в Университета в Касел, Германия, ще изнесе публична лекция. Тя е част от ритуала, с който той получава почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивския университет. Лекцията ще се проведе от 10:30 ч. в зала „Компас” на Ректората на ПУ. Темата, която проф. д-р Вайс ще представи, е: „От универсализъм на равенството към универсализъм на различието (упадък и преобразуване на претенцията за представителство при интелектуалците)”.

От 11.00 часа пък в отделението по Образна диагностика на Комплексен онкологичен център – Пловдив, 2- ра база на бул. „Александър Стамболийски“ 2а, ще се осъществи второто за годината дарение на ехографска медицинска техника. То се реализира в рамките на кампанията „От любов към живота – AVON срещу рака на гърдата“.

В същия час в Гребната база ще бъдат пуснати 6500 малки рибки бял толстолоб,  които заедно с белия амур са естествен филтър за водата в канала. На зарибяването ще присъства заместник-кметът Георги Титюков.

От 16:00 часа министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков ще се срещне със земеделски производители в град Смолян. Срещата ще се проведе в сградата на Областна администрация Смолян - Киносалон.

В Хисаря пък пловдивският Областен информационен център организира информационна акция. Тя ще започне със семинар под мотото „Да работим заедно“ от 11:00 часа в местното Народно читалище „Иван Вазов“. Така ще бъде предоставена информация за актуални схеми и възможности за кандидатстване с проекти по оперативните програми. В проявата са поканени представители на читалища, бизнеса, широката общественост, неправителствени организации, образователни институции, местната власт и медиите.

Невероятната Стоянка Мутафова ще гостува днес в Пловдив с постановката „Госпожа Стихийно бедствие“. Комедията на Алдо Николай ще се играе от 19 часа на сцената в Концертна зала.

Най-големият карнавал в САЩ – Марди Гра от Ню Орлиънс, също гостува в Пловдив днес. От 19:30 часа в клуб Stage 51 ще станем участници проекта „Истински истории от Марди Гра“, който включва турне на автентичната нюорлеанска брас формация The Paulin Brothers, прожекция на документален филм и изложба. Вход свободен.