Заливат ни с католически яйца

Най-доброто от печата

26-03-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търговците може да предпочетат вносните пред родните продукти заради по-ниската цена

Потоци европейски яйца се очаква да залеят страната ни веднага след католическия Великден, който тази година е в неделя, 31 март. Най-голям наплив се чака от Полша, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България. Има двама-трима полски производители, които са абсолютни монополисти за европейския пазар и само един от тях произвежда двойно повече, отколкото всички стопани у нас. Това коментира Стилиян Станчев от АЗПБ, който е собственик на ферма с 95 000 кокошки носачки. За излишните количества яйца в католическите страни след неделя ще се търсят други пазари и голяма част от тях може да бъдат насочени към България. Големият проблем обаче не са самите яйца, а тяхното качество. Очаква се черупките, които започнат да влизат от европейските страни, да са на ръба на срока на годност. "Едно яйце е най-добро за консумация до седмия ден. Дотогава то се смята за диетичен продукт. Ако тръгне от Полша обаче, докато стигне до магазина, ще минат поне две седмици. Срокът на годност на този продукт пък е 28 дни. Тези яйца са много привлекателни за търговците, които търсят лесна печалба, без да се замислят за здравето на потребителя", обяснява Александър Дъков, който има ферма с 40 000 кокошки носачки в Горна Митрополия. Основните опасения на стопаните са, че европейските яйца ще влязат на по-ниски цени, защото получават по-големи субсидии. Стопаните ни започнаха да получават субсидии едва в последните две години. Дори и тези пари обаче не са сигурни. При последното разпределяне на държавните помощи за птици фермерите били изненадани неприятно. Очакваната сума била намалена с 30 на сто. "Така парите, които получихме, не стигат и за фуража за един ден", коментира Дъков. Заради проблемите с ниските цени на чуждите яйца и липсата на субсидии голяма част от стопанствата у нас вече са затворили, а други са на ръба на оцеляването. В същото време ДДС за храните в редица страни от ЕС е по-малко, което позволява да се поддържат по-ниски цени и да се увеличават оборотите. "В Полша ДДС за храните е 7%", обяснява Дъков. Според него подобно е положението дори в Гърция след вдигането на ДДС. Там налогът за храните в момента е 10 на сто, или наполовина на нашия.
Фермерите се опасяват, че преди Великден до родните магазините може да стигнат яйца, които са влезли в страната без документи и на ръба или дори след срока им на годност. "Имало е случаи на продажба на яйца от европейски страни у нас, които са без документи или с изтекъл срок на годност. Надяваме се, че тази година това няма да бъде допуснато", каза Стилиян Станчев. Търговците вече се изучиха и често слагат полски яйца в опаковки, на които пише, че са произведени в България, коментираха производители. Те призоваха потребителите да избират българския продукт, защото така ще стимулират икономиката и ще са сигурни, че купуват пресни яйца.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен