Кризата отказва българките да раждат

Животът

26-03-2013, 06:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Двойките с репродуктивни проблеми също са част от статистиката

Все по-малко бебета се раждат у нас. От 3 години новородените намаляват драстично. Това сочат данните от информационната система за ражданията към Здравното министерство. Според изчисленията миналата година у нас са проплакали 64 000 бебета - с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 000 по-малко от годината на бейбибума – 2009 г.

За първото тримесечие на 2013, в сравнение със същия период на миналата година, у нас са се родили с 1000 бебета по-малко.

В една от най-големите български акушеро-гинекологични болници намаляването на новородените засега не се усеща. Последната беше една от най-силните ни години. Поне откакто аз работя в тази болница. Спрямо 2009-а обаче наистина раждаемостта е много по-малка, заявява д-р Райна Ковачева от болница „Света София” пред бТВ.

Майките Тодора и Стела смятат, че кризата не е единствената причина за по-малкото бебета. Стела е майка на две деца. За второ дете мечтае и Тодора. „Не останаха толкова много хора в репродуктивна възраст в България. Освен това има страшно много хора с репродуктивни проблеми”, изтъква Тодора. Запазва се и друга тенденция - жените избират да стават майки все по-късно.