Закон трови малките фермери

Животът

26-03-2013, 10:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трябва сами да поръчват и плащат ушните марки на животните си, разходите стават непосилни

Въведеното плащане на ушни марки от самите стопани е на път да откаже малките фермери от гледане на животни, алармира областният председател на съюза на ветеринарите в Смолян д-р Милен Сираков пред smolyanpress.net.

По новия закон за ветеринарно-медицинската дейност, който влезе в сила от един месец, от сега нататък фермерите сами ще поръчват и плащат ушните марки на животните си. Фермерът е длъжен да поръча доставянето и поставянето на ушна марка на агне до 6 месеца след раждането му, а на теле – до 2 месеца, след като се е родило.

Досега държавата поемаше тези разходи за ушни марки. Сега едрите фермери ще си върнат парите за ушни марки чрез субсидии от фонд „Земеделие“. С това разходите на дребните фермери обаче стават непосилни, почти никой не може да си го позволи от тях, казва Сираков.

По думите му от новата финансова тегоба ще страдат 99 % от фермерите в Смолянско, както и като цяло в планинските и полупланински райони на България. Цялата процедура с една ушна марка излиза около 25 лв. на животно. В това се включва самата ушна марка, чиято цена е от 2.50 до 14 лв., доставката, поставянето на марката от ветеринарен лекар, което струва от 2 до 5 лв., и транспортни разходи ако се налага да пътува ветеринаря до населеното място. Малките фермери няма да могат да се справят и плащане от самите тях на ежегодните проби за заболявания, които се предават от животни на човек. За да получат помощ за това, те трябва да се регистрират, а възрастните хора от селата масово нямат пари, за да пътуват за регистрации и няма да го направят. Като не се регистрират, не могат да получат субсидии и сами трябва да платят изследванията, а те нямат пари, обясни Сираков. Това ще откаже много хора да гледат животни, а от 1 януари 2014 г. се очаква да се спре и изкупуването на мляко от малки ферми, нерегистрирани първа категория, което означава тоталното им закриване, добави той.