След година и половина брак: Сексът намалява, изразяни нокти на пода

Третата година от брака е началото на опасната зона за двойките

Меденият месец в брака свършва на 18-я месец, когато партньорите спират да си правят комплименти, сексът намалява, а малките странности на половинката се превръщат от очарователни в изключително дразнещи, съобщават британски психолози.

Брачният консултант Тери Орбъч наблюдавал около 400 двойки от 1986 г. в рамките на изследване на Националния здравен институт и стигнал до извода, че третата година от брака е началото на опасната зона за двойките.

Причините за охладняването на отношенията са различни – от финансови проблеми до социалните медии, напълняване и останки от изрязани нокти на краката на пода.

Възможно е обаче всичко да се дължи на биологията. Любовта е наркотик в буквален смисъл. Когато сме силно влюбени, се носим на вълните на коктейл от силни химически вещества, сред които естественият стимулатор фенилетиламин и допамин, който предизвиква същите реакции в мозъка като кокаина и шоколада.

Но в определен момент трябва да слезем на земята. Психолози установили, че при повечето хора "искрата" угасва между 18-я месец и втората година от началото на връзката. След този етап повечето двойки преминават към етап привързаност. Ендорфините, естествените болкоуспокояващи в тялото, създават усещане за спокойно благоденствие и безсънните нощи в първите месеци на любовта отстъпват място на чувството за сигурност.

Експертите съветват партньорите да бъдат мили един към друг, да не забравят да правят комплименти, да редуват секса в спалнята и извън нея и да се отдават на приключения заедно, за да избегнат пропастта след края на 18-месечния меден месец. Докато двойките избягват основният убиец на страстта, скуката, привързаността има своите предимства, смятат учените.