Двама съветници от "Родопи" аут за отсъствия

Животът

26-03-2013, 11:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

ВАС потвърди отстраняването на Георги Цанков и Георги Костадинов от коалиция "ФОРОР"

Върховният административен съд се произнесе по делото за отстраняване на общинските съветници Георги Цанков и Георги Костадинов от коалиция "ФОРОР" в община "Родопи". Решението е окончателно и потвърждава предишното решение на Пловдивския административен съд. Матистратите връщат на Общинската избирателна комисия преписката и ОИК трябва да вземе своето решение за отстраняване, като се съобрази с решението и предписанията на ВАС.

До тук се стигна, след като бяха предоствани данни за системни нарушения от страна на двамата общинари.

През 2012 година Георги Цанков не е присъствал на 18 от общо 19 заседания на постоянната комисия по общинска собственост. Цанков и Костадинов пък са отсъствали повече от 5 пъти в годината от заседанията на Общинския съвет, като Георги Цанков не е присъствал на три последователни сесии.

"По този начин те спъваха работата на Общинския съвет и нарушиха правилника", съобщи председателят на ОбС-Родопи Геоги Ташев.

Той изпрати искане до Общинската избирателна комисия за предстрочно прекратяване на правомощията на двамата съветници. То обаче беше отказано с мотивите, че Георги Цанков и Георги Костадинов не са били уведомявани надлежно за заседанията. След отказа на ОИК, да отстрани съветниците, кметът на "Родопи" и ръководител на ПП ГЕРБ-Родопи Пламен Спасов внесе жалба до Административния съд. След проверка, разпити и събиране на доказателства, магистратите установиха, че двамата общински съветници са били уведомявани за заседанията и че с неприсъствието си, са спъвали работата на общината и целия общински съвет.

Сега в рамките на три дни ОИК трябва да се събере и да се произвене по депозираното искане с решение, което съблюдава дадените указания от Административния съд.